Geen afbeelding beschikbaar

Fossielen van Darwin na 160 jaar gevonden

De paleontoloog Howard Falcon-Lang verbonden aan de Universiteit van Londen heeft tal van fossielen gevonden die onder anderen door Charles Darwin zijn verzameld. De collectie van Darwin is 160 jaar zoek geweest.

De fossielen lagen in een donkere en met een dikke laag stof bedekte vitrinekast in de de British Geological Survey (BGS). De fossielen zijn door Darwin verzameld in Zuid-Amerika tijdens zijn vijf-jarige-reis met de HMS Beagle, een expeditie die de basis vormde voor Darwins latere werk aan de evolutieleer.. Dr. Howard Falcon-Lang, paleontologie aan de Universiteit van Londen, deed de grote ontdekking toen hij op zoek was naar een paar andere fossielen. Falcon-Lang vertelde dat hij ontzettend verbaasd was toen hij opeens ‘C. Darwin Esq’ op de fossielen zag staan.

Hooker heeft in 1846 de verzameling aangelegd. De collectie bestaat uit een groep tot dunnen plakken gezaagde stukken gefossiliseerde hout en planten. De plakken zijn aan glazen platen bevestigd zodat zij bestudeerd kunnen worden onder de microscoop. Darwins collectie bestaat uit 314 platen van fossielen waaronder een schimmel die de aarde 400 miljoen jaar geleden bedekte, toen de aarde zo warm was dat er zelfs geen ijs op de polen zat. Ook heeft Falcon-Lang wat fossielen van bomen herkent afkomstig zijn uit de tijd van de dinosaurussen, 100 miljoen jaar geleden.

Door een overhaaste en slechte archivering van de beste vriend van Darwin, de botanist Joseph Hooker, zijn de fossielen meer dan anderhalve eeuw zoek geweest.

Paleontologen, archeologen en historici zijn ontzettend enthousiast over deze ontdekking. Ze zijn ervan overtuigd dat de ‘uit juweeltjes bestaande collectie’ nog een grote toegevoegde waarde kan hebben voor de moderne wetenschap. Volgens Falcon-Lang biedt de vondst nieuwe aanknopingspunten over een periode waarvan wetenschapshistorici dachten dat zij die goed kenden.

Alle fossielen zijn vanaf vandaag te bezichtigen op de website van de British Geological Survey.

Bronnen: Archeologieonline en Daily mail online

 

Leestip:

Titel: Baas in eigen Boek? Evolutietheorie en Schriftgezag bij de Gereformeerde Kerken in Nederland (1881-1981)
Auteur: Hittjo Kruyswijk

ISBN: 9789087042530
Uitgever: Verloren
Prijs: € 29

Bestel

Rubrieken: 

Personen: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.