Francis Bacon (1561-1626)

Francis Bacon wordt Lord Chancellor

Op 7 januari 1618 wordt Francis Bacon gekozen als Lord Chancellor in Engeland. Dit was het hoogste politieke ambt in het land. Bacon had veel invloed op de Engelse Koning James I. Naast zijn politieke carrière was hij ook een gerenommeerd wetenschapper en jurist.

Jeugd van Francis Bacon

Francis Bacon werd op 22 januari 1561 geboren als zoon van rechtsgeleerde Sir Nicholas Bacon. Hij kreeg een goede opleiding en studeerde tijdens zijn jeugd aan belangrijke universiteiten in Europa, waaronder Cambridge en Poitiers. Hij werd opgeleid in rechten net als zijn vader. Verder studeerde hij ook taal en voerde hij tijdens zijn reizen diplomatieke taken uit voor koningin Elizabeth. Na zijn terugkeer in Engeland in 1579 begon hij aan zijn politieke carrière. Hij kwam in het bestuur van verschillende steden terecht, waaronder Liverpool.

Lord Chancellor

Hierna begon Bacon zich verder omhoog te werken. Hij kwam bij de Queen’s Counsil terecht en na de opvolging van James I werd hij in 1603 geridderd. In 1613 werd hij aangesteld als Attorney-General de juridische adviseur van de overheid. In deze hoedanigheid kreeg hij steeds meer invloed op koning James I. op aandringen van James I werd Francis Bacon Lord Chancellor op 7 januari 1618. Dit was de belangrijkste en meest invloedrijke positie binnen het Engelse kabinet.

Onderzoek

In maart 1621 werd Bacon echter van corruptie beschuldigd en schuldig bevonden. Alhoewel hij niet streng gestraft werd en zijn boetes werden kwijtgescholden, was zijn politieke carrière voorbij. Vanaf dat moment wijdde hij zich aan studie en onderzoek. Bacon hield zich bezig met filosofie en staat bekend als de grondlegger van de empirische onderzoeksmethode. Veel van zijn werken hebben nu nog steeds grote invloed. De uitspraak ‘kennis is macht’ komt van hem. In april 1626 stierf Francis Bacon aan een longontsteking opgelopen tijdens een experiment in de sneeuw om de houdbaarheid van vlees te testen.

Bronnen

- iep.utm.edu, Bacon

- en.wikipedia.org, Francis Bacon


Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.