Geen afbeelding beschikbaar

Fred Perry: Britse winnaar van Wimbledon

Met de zege van Andy Murray in de finale van Wimbledon 2013 is Fred Perry na 77 jaar zijn titel als laatste Brit in de geschiedenis die Wimbledon won kwijt. Fred Perry won het prestigieuze tennistoernooi in 1934, 1935 en 1936. Ondanks zijn overwinningen was Fred Perry in de eerste helft van de 20e eeuw controversieel.


Fred Perry werd geboren in 1909 in het Noord-Engelse Stockport. Zijn vader werkte in een katoenfabriek en was lid van de Co-Operative Party, een socialistische politieke partij. De familie verhuisde naar Londen, waar zijn vader een baan kreeg op het hoofdkantoor van de partij. De verhuizing betekende het begin van een grootse tenniscarrière voor Fred Perry.


Fred Perry, wereldkampioen tafeltennis


Op school in Ealing, net buiten Londen, speelde Perry vooral tafeltennis. Hij was goed in die sport en in 1928 behaalde hij zelfs de wereldtitel. Een jaar eerder was Perry pas begonnen met tennissen. Op reis met zijn ouders bezocht hij in Eastbourneeen lokaal tennistoernooi. Perry vroeg aan zijn vader van wie de luxe auto’s waren die op de parkeerplaats stonden en toen die antwoordde dat die van de spelers waren zei Perry: ‘Dan word ik ook tennisser’.


Tennis als elitaire sport


Tennis was in de jaren ’30 een elitaire sport in Engeland. Door zijn afkomst uit een arbeidersgezin accepteerden de hogere klassen, die het in het tennis voor het zeggen hadden, hem niet. Fred Perry was daar niet van onder de indruk en bleek vastberaden een goede speler te worden. Met zijn snelheid en krachtige slagen wist hij al snel veel wedstrijden te winnen. Zijn gedrag op het veld kon de goedkeuring van de elite ook niet krijgen. Tennis was een spel voor ‘gentlemen’ met strikte normen en waarden, maar Perry trok zich daar niets van aan. Hij weigerde voor de wedstrijd zijn tegenstander een hand te geven uit angst zijn hand te bezeren, hij probeerde zijn tegenstander verbaal uit zijn spel te halen en wanneer een wedstrijd lang duurde trok hij halverwege schone kleren aan om er maar zo fris mogelijk uit te zien.Leestips-BoekBjorn Borg en Wimbledon Bjorn Borg en Wimbledon


€ 15.95 
Grand Slam titels van Fred Perry


Het gewone volk was juist wel fan van Perry. Hij was het voorbeeld dat ook de gewone man een tenniskampioen kon worden. Van 1933 tot 1936 won hij tien Grand Slam titels, waaronder drie keer Wimbledon. Hij was de eerste speler die alle vier de grote toernooien, Wimbledon, het US Open, het Franse Open en het Australian Open, wist te winnen. Perry was echter ontevreden over het geld dat hij verdiende met de sport, die toen nog op amateurbasis bestond. Voor de rijke elite was dat geen probleem, want die hadden geen grote geldprijzen nodig. Zijn overwinning op Wimbledon in 1936 leverde hem slechts 10 pond op. In Amerika was er de mogelijkheid om professioneel te spelen en veel geld te verdienen. Perry vertrok naar de Verenigde Saten, waarop hem zijn lidmaatschap van Wimbledon werd ontnomen en hij niet meer op tennisbanen mocht komen die bij de Britse amateurbond waren aangesloten.


Standbeeld van Fred Perry in het tennispark van Wimbledon, Wikimedia Commons


Fred Perry’s kledinglijn en relaties


Als amateur had hij waarschijnlijk nog vele toernooien kunnen winnen en de geschiedenis in kunnen gaan als één van de grootste kampioenen ooit, maar Perry was meer geïnteresseerd in geld en roem. Niet voor niets startte hij in 1952 zijn eigen kledinglijn en had hij relaties met beroemdheden als Jean Harlow en Marlene Dietrich. Na het einde van zijn actieve loopbaan in 1956 hield Perry zich bezig met het geven van commentaar bij wedstrijden en het coachen van spelers. In 1968, toen Wimbledon een professioneel toernooi werd, kreeg Perry eerherstel van de organisatie. Hij kreeg zijn erelidmaatschap terug en zelfs een standbeeld in het tennispark. 77 jaar na Perry’s laatste overwinning op Wimbledon, heeft Wimbledon nu met Andy Murray weer een Britse winnaar.

Bronnen


-        BBC, Andy Murray beats Novak (…) (8-7-2013)


-        Daily Mail, Wooden rackets, rampant women (…) (8-7-2013)


-        Fred Perry, Fred Perry – The Tennis (…) (8-7-2013)


-        Fred Perry, History of the brand (8-7-2013)


-        History Extra, Fred Perry: The icon (…) (8-7-2013)


Afbeeldingen


Wikimedia Commons, Fred Perry Statue Wimbledon (8-7-2013)


Leestips-BoekBjorn Borg en Wimbledon Bjorn Borg en Wimbledon


€ 15.95 


Landen: 

Personen: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 22 februari 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.