Geen afbeelding beschikbaar

Geboortedag Carmen Polo: de vrouw van Franco

Als vrouw van Fransisco Franco kon zij veel invloed uitoefenen op haar man. Dit maakte haar de machtigste vrouw van Spanje ten tijde van zijn bewind, dat duurde van 1939 tot 1975. María del Carmen Polo y Martínez-Valdés werd geboren op 11 juni 1900.

Geboorte & ontmoeting Franco

Polo werd geboren op het Spaanse platteland, in een gezin dat behoorde tot de middenklasse. Ze werd streng Rooms-katholiek opgevoed, een eigenschap waar ze later bekend om zou staan. In de lente van 1917 ontmoette ze Fransisco Franco (link) voor het eerst. Het stel trouwde uiteindelijk in 1923. De vader en zus van Polo (haar moeder was al overleden) waren in eerste instantie tegen het huwelijk omdat Franco 8 jaar ouder was dan Polo en bovendien militair. Dit leek hun geen gunstige huwelijkskandidaat maar uiteindelijk stemden ze toch in met de verbintenis. Tijdens het huwelijk werd het paar veel eer toegekend doordat Franco inmiddels luitenant-kolonel was. Zo was koning Alfons XIII zijn getuige.

First Lady van Spanje

Na het huwelijk moest Franco terug naar Marokko, waar hij meevocht in de Rifoorlog (1921-1926). Wel werd in 1924 het eerste en enige kind van het stel, Carmen, geboren. Pas nadat Franco de leider werd van Spanje  na zijn overwinning in de Spaanse Burgeroorlog (1936-1939) werd Polo de First lady van het land en politiek gezien ook een belangrijke vrouw. Zo schermde ze haar man vaak af van invloeden van buitenaf en oefende ze soms druk op hem uit bij bepaalde politieke beslissingen. Dit alles deed ze met een eeuwige glimlach, parelketting en traditionele Spaanse elegantie en zonder veel op de voorgrond te treden.Toen Franco in 1975 stierf zorgde Polo er ook voor dat Carlos Arias Navarro minister-president bleef. Dit was haar belangrijkste politieke daad. Nadat koning Juan Carlos (link) de Spaanse troon besteeg, zoals Franco had bepaald, kende hij Polo de titel ‘Lady of Meirás’ toe, naar het zomerhuis van haar en haar man.

Achteruitgang & overlijden

Na de dood van Franco ging het bergafwaarts met Polo en hun gezin. Hun dochter Carmen werd opgepakt toen ze bezittingen van haar vader het land uit wilde smokkelen en achterkleinzoon Franco kwam om tijdens een auto ongeluk. Ook raakte het geld snel op, waardoor Polo zich de luxe levensstijl die ze gewend was niet meer kon veroorloven. Ze trok zich de rest van haar leven terug in isolement. Carmen Polo stierf op  6 februari 1988 in Madrid.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.