Geen afbeelding beschikbaar

Geboortedag Marilyn Monroe

Met haar blonde haren, rood gestifte lippen en spitse borstvorm was zij het sekssymbool van de jaren ’50. Marilyn Monroe zou vandaag 85 jaar zijn geworden. Ze sprak tot de verbeelding met haar opwaaiende witte jurk boven het hete rooster in de straten van New York.

Ze werd op 1 juni 1926 in Los Angeles geboren als Norma Jeane Baker. Haar moeder was drugsverslaafd. Marilyn heeft later wel een sover haar moeder gezegd: "To me, she was just that red-haired woman". Om een uitvlucht te vinden uit haar nare thuissituatie, trouwde ze al op 16-jarige leeftijd met haar 21-jarige buurjongen James Dougherty. Dougherty ging dienen in het leger en Marilyn werkte ondertussen in fabriek waarin oorlogsmateriaal werd vervaardigd. Zij viel op bij een fotograaf die in de fabriek foto´s wilde maken voor de soldaten aan het front. Daarna begon haar carrière als model, onder andere voor naaktportretten.

Het huwelijk hield stand tot 1946. Ze trouwde nog twee keer. Ten eerste op 13 januari 1956 met de honkballer Joe DiMaggio, waarvan het huwelijk zeven maanden stand hield en later dat jaar, op 29 juni 1956 met Arthur Miller. Haar laatste huwelijk duurde tot 20 januari 1961.

In de jaren na haar scheiding met Dougherty probeerde ze aan de slag te komen als actrice in Hollywood. Ze had een paar kleine rollen, maar boekte aanvankelijk weinig succes. Vastbesloten om te slagen blondeerde ze haar haren en nam zang- en acteer les. Dat had succes. Met name haar naaktfoto op de Playboy kalender en haar optreden voor de Amerikaanse troepen in Korea waren legendarisch.

Bekende films waarin ze heeft gespeeld zijn onder andere: Gentlemen Prefer Blondes, Bus Stop en Some like it hot.Kort nadat ze op de verjaardag van president John F. Kennedy ‘Happy Birthday’ had gezonden beroofde zij zich op 5 augustus 1962 van het leven. Ze werd levenloos gevonden in haar slaapkamer.

Artiesten als Andy Warhol zijn geïnspireerd door haar. Nadat zij was gestorven, maakte de kunstenaar een serie portretten van de actrice. Hij maakte gestileerde portretten van 20e eeuwse beroemdheden waaronder Marilyn Monroe, Elvis Presley, Judy Garland en Elizabeth Taylor. Zo leeft de beeltenis van de Femme Fatale voort ook na haar dood.

<h3>Afbeelding:</h3>
Wikipedia.org: <a href="https://nl.wikipedia.org/wiki/Marilyn_Monroe#/media/File:Marilyn_Monroe.... target="_blank">Marilyn Monroe</a>

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De autoloze zondag door olieboycot tegen Nederland

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Bloederige goudkoorts in Australië, 1854

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

De iconische Akropolis van Athene

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Special Maand van de geschiedenis – Eureka!

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.