De Mexicaanse delegatie benoemt Ferdinanrd Maxilmiliaan van Oostenrijk als Keizer van Mexico

Geboortedag van de (tweede) keizer van Mexico

Op 6 juli 1832 kwam in Wenen Ferdinand Maximiliaan Jozef ter wereld. Zoon van aartshertog Frans Karel van Oostenrijk en aartshertogin Sophie van Beieren. Ferdinand werd als Maximiliaan I in 1864 keizer van het Tweede Mexicaanse Keizerrijk.

De meeste mensen weten niet dat Mexico ooit een keizerrijk was. Dat is zelfs twee keer zo geweest. Op 21 juli 1822 werd in Mexico Stad de militair Agustín de Iturbide tot keizer van Mexico gekroond. Hij regeerde onder de naam Augustín I. Mexico was op dat moment nauwelijks een jaar onafhankelijk en economisch vrijwel bankroet. Iturbe kon hierin geen verandering brengen. Het keizerrijk was dan ook geen lang leven beschoren. Op 19 maart 1823 brak een opstand uit en en jaar later werd Mexico een republiek.

Opnieuw een keizerrijk

Met name de conservatieven in de regering waren niet blij met de republiek. In 1859 benaderden zij daarom Maximiliaan en boden hem de keizerlijke waardigheid aan. Maximiliaan had op dat moment een goede reputatie als militair en en was getrouwd met prinses Charlotte van België. Hij weigerde in eerste instantie de Mexicaanse kroon. In 1863 viel de Franse keizer Napoleon III Mexico binnen en veroverde Mexico-Stad. De Fransen wilden van Mexico een vazalstaat maken en boden, met de hulp van de Mexicaanse conservatieven, opnieuw het keizerschap aan Maximiliaan aan. Deze keer accepteerde hij wel, al verloor hij daarmee wel zijn rechten op de Oostenrijkse troon. Mexico werd opnieuw een keizerrijk, maar opnieuw zou dat van korte duur zijn.

Verdeeld land

De nieuwe keizer arriveerde op 28 mei 1864 in een verdeeld land, want zijn keizerschap werd niet erkend door de Mexicaanse liberalen van president Benito Juárez. De republikeinen voerden oorlog tegen Maximiliaan, die de steun van de Franse troepen hard nodig had om zijn positie te behouden.

Einde Maximiliaan

Toen in 1866 Napoleon III zijn leger terugtrok uit Mexico, werd de situatie van Maximiliaan penibel. Hij stuurde zijn vrouw Charlotte naar Europa om steun te zoeken en trok zichzelf terug naar de stad Santiago de Querétaro in centraal Mexico. Daar werd hij door de troepen van Juárez twee maanden lang belegerd en uiteindelijk gevangen genomen. Ondanks verzoeken van Europese vorsten om Maximiliaans leven te sparen, werd de keizer van Mexico op 19 juni 1867 door een vuurpeloton gefusilleerd. Een jaar later werd hij begraven in Wenen. In Mexico werd de republiek hersteld. Keizerin Charlotte stierf in 1927 in België.

Afbeelding:

  • De Mexicaanse delegatie benoemt Ferdinand Maxilmiliaan van Oostenrijk als Keizer van Mexico, 1867. Door Cesare Dell’Acqua. Via Wikimedia Commons

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt