Gedichten in de Eerste Wereldoorlog

De overheid van Groot-Brittannië is begonnen met het digitaliseren van brieven en wilsbeschikkingen van soldaten die gesneuveld zijn in de Eerste Wereldoorlog die van 1914 tot 1918 Europa in zijn greep hield. In deze periode kwam een nieuwe literaire stroming op namelijk die van de oorlogsgedichten waarbij soldaten gedichten schreven over hun belevenissen in de Eerste Wereldoorlog.

Toen Groot-Brittannië in 1914 de oorlog verklaarde aan Duitsland, stuurde het land duizenden jonge soldaten naar het front om de Duitsers te bevechten. Velen van hen zouden nooit terug keren naar huis. Ongeveer 900.000 Britse soldaten sneuvelden tijdens de loopgravenoorlog.

Oorlogspoëzie

In hun tijd aan het front ondergingen de soldaten de meest verschrikkelijke dingen. Ontberingen, dood en verderf waren aan de orde van de dag. Om hier mee om te gaan sloegen velen aan het schrijven over wat ze allemaal om zich heen zagen gebeuren. Er ontstond zo een nieuw literair genre namelijk oorlogsgedichten (War Poems). De Eerste Wereldoorlog bracht zo een generatie beroemde dichters voort die bekend kwamen te staan als oorlogsdichters ( The War Poets). Voor het eerste bestond een groot deel van de Britse dichters uit soldaten.

 Oorlogsdichters

De bekendste oorlogsdichters zijn onder andere Wilfred Owen en Siegfried Sassoon die vrienden waren. Sassoon zette Owen aan tot het schrijven van gedichten en had veel invloed op hem. Bekendste werken van zijn hand zijn Anthem for Doomed Youth, The Parable of the Old Man and the Young en Dulce Decorum est. Andere bekende dichters uit deze periode zijn Rupert Brooke, Edward Thomas, Charles Sorley en Isaac Rosenberg. De manier van dichten die de oorlogsdichters hanteerden was anders dan voorheen. De gedichten waren vaak choquerend en realistisch. De hardheid van de oorlog mistte zijn effect niet. Veel van de geproduceerde oorlogsgedichten werden tijden de oorlog gepubliceerd in de Britse kranten. Deze gaven zo een beeld van de oorlog, al gebruikte de Britse overheid ze ook vaak om de oorlog te propaganderen.

Rol oorlogsdichters

Voor de achterblijvers in Groot-Brittannië gingen deze gedichten een belangrijke rol spelen en werden mateloos populair. Zo is dit literaire genre uitgegroeid tot een zeer beroemd en belangrijk onderdeel van de Britse geschiedenis. Ook in andere landen als Amerika en Spanje waren dichters actief tijdens verschillende oorlogen maar nooit was het zo aanwezig en op zo’n grote schaal als tijdens de Eerste Wereldoorlog. Het genre is een typisch Brits verschijnsel. De Britse overheid wil het digitaliseren van de documenten in 2014 voltooid hebben. Dan wordt het begin van de Eerste Wereldoorlog honderd jaar geleden, herdacht.

<h3><strong>Bronnen</strong></h3>
<p>-       Nopapers.nl, <a href="http://www.nopapers.nl/az/feastforpeace/warpoets.html">The War Poets </a></p>
<p>-       Pitt.edu, <a href="http://www.pitt.edu/~pugachev/greatwar/poetrypage.htm">Poets</a> <a href="http://www.pitt.edu/~pugachev/greatwar/poetrypage.htm">and Poetry of (..)</a></p>
<p>-       Historylearning.co.uk, <a href="http://www.historylearningsite.co.uk/poetry_world_war_one.htm">Poetry and World War One</a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>Afbeelding</strong></p>
<p>-       Wikimedia Commons, <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Wilfred_Owen_2.png">Wilfred Owen</a></p>

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Wereldwonder: de vuurtoren van Alexandrië

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.