Geen afbeelding beschikbaar

Geluidsfragment ’s werelds oudste blooper digitaal hersteld

Een groep wetenschappers van het ‘Museum of Innovation and Music’ te New York is erin geslaagd om de oudste opname van een Amerikaanse stem digitaal te herstellen. Het geluidsfragment werd opgenomen met een Edison fonograaf, duurt in totaal 78 seconden en stamt uit het jaar 1878. De opname bevat onder meer een muzieksolo met een kornet, twee oude kinderrijmpjes en gelach om ’s werelds oudste blooper.

Het antieke geluidsfragment werd in 1878 gemaakt met een fonograaf, een apparaat dat het jaar daarvoor was uitgevonden door Thomas Edison. De opgenomen geluiden werden hierbij vastgelegd op een dun stukje tinfolie, dat hierna nog slechts enkele malen afspeelbaar was voordat de opname sneuvelde. Uit angst om het geluidsfragment onherstelbaar te beschadigen durfden de wetenschappers van het project het originele stuk tinfolie uit 1878 daarom ook niet aan te raken.

Digitale reconstructie

In plaats daarvan maakten zij een optische scan van de geluidsdrager, om vervolgens met behulp van een computer een 3D reconstructie van de groeven te maken. Het resultaat was een digitale versie van de opname, waarop het oorspronkelijke geluid nog goed te onderscheiden is. Het geluidsfragment begint met een 23 seconden durende kornetsolo van een nog ongeïdentificeerd liedje. Vervolgens is een mannenstem te horen die de kinderrijmpjes ‘Mary Had A Little Lamb’ en ‘Old Mother Hubbard’ reciteert.

Oudste blooper

Tijdens de opname schiet de man twee keer in de lach. De tweede maal – aan het einde van de opname – komt voort uit het feit dat hij de woorden van ‘Old Mother Hubbard’ door elkaar haalt. “Look at me, I don’t know the song”, zo lacht hij om zijn eigen fout. Historici vermoeden dat de stem toebehoort aan Thomas Mason, een politiek journalist uit St. Louis, die schreef onder het pseudoniem I.X. Peck. In april kocht hij voor de prijs van 95.50 dollar één van Edisons eerste fonografen, voorzien van serienummer 8.

Geluidsopname

Enkele maanden later verscheen er in de krant een advertentie voor een publieke demonstratie van het apparaat op 22 juni 1878, georganiseerd door Mason. Vermoedelijk vond op dit moment de opname van het geluidsfragment plaats. Thomas Mason overleed drie weken later als gevolg van een zonnesteek.

 De volledige geluidsopname uit 1878 is hier te beluisteren. De afzonderlijke kinderrijmpjes en de bewuste blooper zijn echter beter te onderscheiden in de losse fragmenten die te vinden zijn op de website van het project.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!