Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis Magazine: Wonderen

“De wonderen zijn de wereld nog niet uit.” Mariaverschijningen, bomen die wensen vervullen en kalveren met vijf in plaats van vier poten. Het bovennatuurlijke fascineert de mens al eeuwen en heeft een eigen plaats in de geschiedenis. Deze “wonderen” staan centraal in het november/december nummer van Geschiedenis Magazine.

De reis vol wonderen door de eeuwen heen begint bij het mirakel van de Artemisverschijning in Halos. Na de openbaring van de Griekse godin, belanden we in de Middeleeuwen waar de opgetekende wonderverhalen hoop bieden in de middeleeuwse samenleving. Men geloofde dat een Mariabeeld of een reliek zieken kon genezen en wensen in vervulling kon laten gaan. Priesters noteerden de opgetekende wonderverhalen in het zogeheten Mirakelboek. De wonderen waren de wereld nog niet uit, maar naarmate de eeuwen vorderden, deed het rationalisme zijn intrede in de Europese maatschappij.

Mirakelen werden nu bestudeerd in de wetenschap. De aandacht van onderzoekers verplaatste zich in de 18e eeuw van het bijzondere van het ongewone, naar het bijzondere van het gewone. Het anatomisch theater in Leiden was hier een voorbeeld van. Mensen konden voor een paar centen worden rondgeleid langs curieuze objecten die door de hoogleraren waren verzameld. Rationalisme leek een bedreiging te worden voor de religie. De verwachting omstreeks 1900 was dat religie de 20e eeuw niet zou overleven. Maar inmiddels is duidelijk geworden dat zij door middel van een gedaanteverwisseling overal is opgeleefd. Mariaverschijningen en –wonderen, zoals in het Lourdes, zijn soms wel vierentwintig uur per dag te bezichtigen op de webcam. Daarmee heeft Maria zich werkelijk geopenbaard.

Dit nummer staat dan wel in het teken van wonderen, maar ook de actualiteiten blijven niet onderbelicht. Naar aanleiding van de politieke impasse in België is gezocht naar de wortels van het tweetalenconflict. Ook de huidige situatie in Libië vraagt om verdieping en die wordt gegeven door de ogen van de ‘leeuw van de woestijn’, de Libische vrijheidsstrijder tegen de Italianen. En ‘last but not least’: Palestijnse leiders op het podium van de Verenigde Naties. Onder andere deze verhalen en nog vele andere komen aan bod in nieuwe nummer van Geschiedenis Magazine: Wonderen.

Enthousiast geraakt door de onderwerpen van deze maand? Kijk dan snel hier voor het nieuwe nummer van Geschiedenis Magazine.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!