Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van Bill Gates en Microsoft

Bill Gates, medeoprichter van Microsoft, trad in 2000 terug als CEO van het bedrijf. Sindsdien is Steve Ballmer de bestuursvoorzitter van Microsoft. Hij krijgt steeds meer kritiek te verduren, omdat hij niet innovatief genoeg zou zijn. Vanaf zijn vakantieadres in Sydney laat Bill Gates echter weten nooit meer aan het roer van het bedrijf te gaan staan. Microsoft werd in 1975 door Bill Gates en Paul Allen opgericht.

Bill Gates werd op 28 oktober 1955 als William Henry Gates III geboren in Seattle. Op zijn dertiende werd Gates naar de exclusieve Lakeside Prep School gestuurd. Op deze school konden leerlingen oefenen op een computer van General Electric.

Lakeside Prep School

Gates was zeer geïnteresseerd in deze machine. Hij schreef een zogenaamde interpreter, een speciaal computerprogramma dat programma's verwerkt die in een bepaalde programmeertaal geschreven zijn, voor deze computer in de programmeertaal BASIC. Daarnaast schreef hij zijn eerste computerprogramma op deze computer: een vorm van boter-kaas-en-eieren wat tegen de computer gespeeld kon worden. Gates verlegde zijn interesse samen met een aantal medestudenten naar andere computers. Een lokaal computerbedrijf verbande Gates, samen met de latere medeoprichter van Microsoft Paul Allen en twee medestudenten, zelfs voor een zomer, omdat zij fouten in het besturingssysteem uitbuitten om gratis computertijd te verkrijgen. Dit bedrijf nam de vier studenten later in dienst, om zulke fouten te helpen voorkomen.

Harvard

In 1973 schreef Gates zich in aan Harvard University. Hij had niet echt een eenduidig plan als student en was het grootste deel van zijn tijd bezig met de computers die de universiteit bezat. In januari 1975 werd een nieuwe microcomputer, de Altair 8800, gedemonstreerd door Micro Instrumentation and Telemetry Systems (MITS). Gates en Allen zagen dit als een kans om hun eigen bedrijf in computersoftware op te starten.

Micro-soft

Gates verliet Harvard en nam contact op met MITS. Hij stelde dat Allen en hij met de programmeertaal BASIC een interpreter hadden ontwikkeld voor hun nieuwe computer. In werkelijkheid hadden zij echter nog geen programma geschreven. Het bedrijf wilde graag een demonstratie en in enkele weken werkten Gates en Allen koortsachtig aan het programma. Het werk werd een succes en MITS ging het programma gebruiken onder de naam Altair BASIC. Gates en Allen gingen samen voor MITS werken en noemden hun partnerschap Micro-Soft.

Microsoft

Binnen een jaar werd de naam veranderd in Microsoft. Gates merkte dat de Altair BASIC was uitgelekt en populair was onder computergebruikers. Hierop schreef hij een open brief, waarin hij stelde dat er zonder betaling geen nieuwe software ontwikkeld kon worden. Aan het eind van 1976 ging Microsoft onafhankelijk van MITS verder en schreef het bedrijf software voor verschillende systemen.

MS-DOS

In 1980 werd Microsoft door IBM benaderd om het BASIC besturingssysteem voor hun nieuwe computer, de IBM PC, te schrijven. Microsoft had echter nog geen besturingssysteem in hun repertoire. Hierdoor kochten zij voor 50.000 dollar het besturingssysteem 86-DOS van een programmeur. Zij vormden dit systeem om tot het geschikt was voor de PC van IBM en noemden het MS-DOS. De verkoop van MS-DOS zorgde ervoor dat Microsoft een grote speler werd op het gebied van software.

Gigant

In 1985 werd het besturingssysteem Windows 1.0 gelanceerd, wat uitgroeide tot het dominante besturingssysteem voor de PC. Hiermee groeide Microsoft uit tot een gigant in de computerwereld, waarna het bijvoorbeeld ook de kantoorsoftware Office uitgaf. Daarnaast verkocht het bedrijf toetsenborden, computermuizen, computerspellen en kocht het in mei 2011 het communicatiebedrijf Skype voor 8,5 miljoen dollar. De afgelopen jaren is Microsoft enkele keren aangeklaagd wegens misbruik van zijn monopolie. Schikkingen in deze zaken hebben het bedrijf al enkele miljarden dollar gekost.

Boegbeeld

Bill Gates groeide uit tot het boegbeeld van het bedrijf. In het begin hield hij zich nog bezig met het programmeren van programma’s, terwijl hij later primair verantwoordelijk werd voor de strategie van het bedrijf. Hij stond binnen het bedrijf bekend om zijn aanvallende taalgebruik in vergaderingen. Zo zou hij een manager hebben toegebeten: “Waarom verkoop je je aandelen niet gewoon en ga je bij het Vredeskorps?” Onder zijn leiding werd Microsoft echter tientallen miljarden dollars waard.

Liefdadigheid

In 1994 trouwde Gates met Melinda French, met wie hij drie kinderen kreeg. Gates heeft ooit verklaard dat hij zijn vermogen van enkele tientallen miljarden na zijn dood aan liefdadigheid nalaat, op tien miljoen voor elk van zijn kinderen na. Samen met zij vrouw richtte hij in 2000 een stichting op die zich wereldwijd op liefdadigheid richt. In datzelfde jaar volgde Steve Ballmer hem op als bestuursvoorzitter van Microsoft.

 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.