Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van de Amerikaanse Dollar

Bij een veiling in New York heeft een verzameling van 1800 oude Amerikaanse munten een bedrag van ruim 17 miljoen euro opgeleverd. De verzamelaar begon in de jaren ’30 met het samenstellen van zijn collectie. Er zaten munten bij uit 1795 en 1799. Maar hoe is de Amerikaanse dollar eigenlijk ontstaan?


Het ontstaan van de Amerikaanse dollar


Na de oprichting van de VS in 1776 waren er verschillende muntsoorten in gebruikt. Op 8 augustus 1786 stemde het Amerikaanse Congress ervoor om de dollar in te voeren als algemene, officiële valuta voor Verenigde Staten. Voor deze invoering werd vaak de Spaanse peso gebruikt, bij gebrek aan genoeg Britse ponden. In de volksmond werd de peso de dollar genoemd. Het woord dollar is afgeleid van de oude Europese munt de Thaler.


Coinage Act van 1792


In 1792 werd de Coinage Act doorgevoerd, waarbij de dollar officieel in gebruik werd genomen als monetaire rekeneenheid. Ook werd de Amerikaanse Munt opgericht, het gebouw waar de dollars werden geproduceerd. Het verschil tussen de dollar en de peso was dat de dollar werd ingedeeld in een decimaal stelsel (100 cent) en de peso ingedeeld was in een achttalig stelsel. Vanaf 1794 werden de eerste zilveren dollarmunten geslagen.


Papiergeld


Papiergeld, ook wel waardecertificaten, werd nog nauwelijks gebruikt in die tijd. Men vertrouwde de papiertjes niet en gaven de voorkeur aan zilveren munten. Pas vanaf 1862 werd het eerste Amerikaanse papiergeld, zilvercertificaten, officieel gedrukt en ingevoerd. Het eerste officiële briefgeld werd ook wel ‘Greenbacks’ genoemd. Er werden briefjes van $1, $5, $10, $20, $50 en $100 gedrukt.


De Gouden Standaard 


De waarde van een dollar in zilver werd wettelijk vastgezet. Deze waardes werden ruim een eeuw gebruikt in de VS. De zilveren dollarmunten begonnen echter in waarde te dalen door de grote hoeveelheid goud die gevonden werd in onder meer Alaska aan het einde van de 19e eeuw. Op 14 maart 1900 ging de dollar officieel over op de Gouden Standaard. De Gouden Standaard werd door toedoen van de beurscrisis van de jaren dertig losgelaten in 1933. Pas na de Tweede Wereldoorlog kwam de Amerikaanse dollar er weer bovenop.


Op dit moment is de dollar, ondanks de opkomst van de Euro en Chinese valuta, nog altijd de belangrijkste valuta ter wereld. Binnen de internationale handel wordt vrijwel alles in dollars verhandeld en heeft de dollar de status als internationale reservemunt.



Leestips-Boeken








Titel: Van Solidus tot Euro - Geld in Nederland in economisch-historisch en politiek perspectief
Redactie: E.H.P. Cordfunke en H. Sarfatij
ISBN: 9065508295
Uitgever: Verloren
Prijs: € 19,-


 


 



Bronnen

- onedollarbill.org, History

- en.wikipedia.org, History of the United States dollar

- verenigdestaten.info, geschiedenis dollar

- projects.exeter.ac.uk, Money in North American History   

 

Afbeelding

- Wikimedia Commons, One Dollar 1928

 

 

  

 

Landen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.