Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van de BH

De missing link in de geschiedenis van het vrouwenondergoed



Aldus Hilary Davidson, mode curator bij het museum van Londen,  over de vondst van middeleeuws ondergoed door de universiteit van Innsbruck. De kledingstukken werden in 2008 gevonden en onderzoekers hebben nu vastgesteld dat ze zo’n 600 jaar oud zijn. Met name de vondst van een aantal linnen bh’s is frappant, want er werd tot nu toe altijd gedacht dat dit een 19e eeuwse uitvinding was.


In de 19e eeuw was het voor vrouwen nog gebruikelijk om en korset te dragen. Steeds meer vrouwen kregen echter een hekel aan het strakke en pijnlijke insnoeren hiervan. De Franse Herminie Cadolle ontwierp rond 1885 dan ook een alternatief, het zogenaamde corselet-gorge, een combinatie van een bustehouder met een losser zittend korset. Ze opende in 1887 haar eerste winkel waar ze haar ondergoed verkocht.


Langzaam maar zeker ontwikkelde de bh (afkorting van bustehouder) zich als los kledingstuk. Tijdens de eerste feministische golf (1870-1920) werd de bh steeds populairder, als onderdeel van deze beweging die streed voor meer vrijheden voor vrouwen. In 1914 vroeg de Amerikaanse  Mary Phelps Jacob het patent aan voor de bh zoals wij hem nu kennen.


Tot de ontdekkingen door de universiteit van Innsbruck werd ook gedacht dat de bh’s zoals gepatenteerd door Jacob ook de eerste ‘echte’ bh’s waren. Nu blijkt dus dat de bh’s in de 15e eeuw al vergelijkbaar waren met de moderne versies van nu en dat het korset een soort intermezzo was in de ontwikkeling van het vrouwenondergoed. De kledingstukken werden in 2008 gevonden in een Oostenrijks kasteel en zijn versierd met kant, wat doet vermoeden dat ze onderdeel waren van de garderobe van een rijke vrouw.


Bekijk hier de foto's van het ondergoed.

Rubrieken: 

Onderwerpen: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!