Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van de Laurenskerk Rotterdam

Vanavond is een bijzondere avond in de Laurenskerk in Rotterdam. Tijdens de Avondopstelling ‘Een monument vol verhalen’ is zoals altijd de vaste tentoonstelling van de kerk te zien, maar studenten van de Acteerschool Rotterdam zullen vanavond zorgen voor muziek en spel. Vondel, Euripides, Heijermans en vele anderen zullen de revue passeren. De Laurenskerk werd gebouwd in de 15e eeuw.

Met de bouw van de grote- of Sint-Laurenskerk werd begonnen in 1449 en deze was voltooid in 1525. De van oorsprong katholieke kerk wordt in 1572, vanwege de reformatie, gereformeerd. De meeste schilderijen en beelden werden weggehaald om een soberder uitstraling te creëren.

Tijdens de Bataafse Revolutie (1794-1799) veranderde er opnieuw veel voor de kerk. Deze veel mildere vorm van de Franse revolutie in Nederland, hamerde er op dat het onrechtvaardig was dat de adel regeerde over de rest van de klassen. Klassenverschillen mochten vanaf nu niet meer zichtbaar zijn. Het gevolg voor de kerk was dat alle wapenschilden, rouwvaantjes en van wapenschilden voorziene grafborden werden verwijderd. Ook werden familiewapens van grafzerken gehakt. Dit alles gaf de kerk een volkomen andere uitstraling.

De andere grote, en meest bekende schade die de kerk opliep was in mei 1940. Tijdens het bombardement van Rotterdam werd de kerk zwaar beschadigd. Alleen de muren en de toren van de kerk bleven overeind staan. Meteen hierna gingen er al stemmen op om de kerk te slopen. De Duitsers hielden dit echter tegen. Na de oorlog werd er verder gediscussieerd over het lot van de kerk. De zogenaamde Rijkscommissie voor de monumentenzorg was zeer verdeeld. Er werden serieuze plannen gemaakt om alleen de toren te restaureren en de rest van het gebouw te slopen, maar uiteindelijk werd toch besloten tot volledige restauratie. Deze werd pas voltooid in 1968. Dit heeft ervoor gezorgd dat de Laurenskerk een uniek gebouw is in de stad, doordat ze verder omgeven is door moderne bouw.

De voorstelling die vanavond plaatsvindt gaat onder andere over de geschiedenis van de kerk. De permanente tentoonstelling laat bezoekers het heden en verleden beleven door een verrassende inrichting van de kapellen. De theatrale stukken worden ingezet om dit verhaal kracht bij te zetten en uit te diepen.

Titel: Laurenskerk by night!

Datum: Woensdag 6 juni

Locatie: Laurenskerk Rotterdam

Tijd: 19.00-22.00

Entree: gratis

Rubrieken: 

Landen: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!