Mobiele telefoons

Geschiedenis van de mobiele telefoon

De mobiele telefoon is een van de innovaties die niet meer weg te denken valt uit het dagelijks leven. En met de upgrade van de mobiele telefoon tot een smartphone kunnen consumenten werkelijk alle facetten van het leven regelen via de telefoon. De ontwikkeling van de mobiele telefoon kwam in de jaren ’90 in een stroomversnelling terecht. Lees hier meer over de ontwikkeling van veldradio tot iPhone 6.


Voorgangers van de mobiele telefoon


De eerste stappen in de ontwikkeling van de mobiele telefoon werden al vroeg gezet. De eerste mobiele telefoon dateert uit 1922, in dit jaar begon de politie van Chicago te experimenteren met een mobiel communicatiesysteem voor in hun politieauto’s. De agenten communiceerden draadloos over de radio. Mobiele veldradio’s werden veelvuldig ingezet door het leger tijdens de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Pas eind jaren ’50 werd het ook voor consumenten mogelijk om gebruik te maken de mobiele telefoon. In 1959 introduceerde de Engelse PTT een telefoonservice voor automobilisten. Hiermee kon een automobilist inbellen naar een speciaal telefoonnummer waarna een telefoniste de beller doorverbond.


Consumententelefoon voor de vermogenden


De eerste consumententelefoon werd geïntroduceerd in 1983. Martin Cooper bracht een draagbare consumententelefoon op de markt in Amerika. Deze Motorola, maatje koelkast, was alleen te betalen voor de rijken. Met de eerste mobiele telefoons kon je alleen bellen, maar al snel werden de telefoons verder ontwikkeld. In 1989 werd de revolutionaire Motorola MicroTAC gelanceerd, deze telefoon was niet alleen heel klein maar was bovendien ook de eerste ‘fliptelefoon’. De revolutie ging verder met de lancering van de IBM Simon in 1993, met deze telefoon kon men niet alleen bellen maar ook e-mailen en een adressenboek bijhouden. In principe was dit de eerste smartphone.


Beschikbaar voor het grote publiek


Mobieltjes werden pas echt toegankelijk voor het grote publiek met de lancering van de Nokia 3310. In het jaar 2000 werd deze telefoon op de markt gebracht en ging hij meer dan 126 miljoen keer over de toonbank. Met de verwisselbare frontjes, T9-tekstvoorspelling en Snake II werd de 3310 een onmisbare gadget voor elke hippe millennial. Al snel volgden nieuwe telefoons inclusief kleurenscherm en camera. Het duurde ook niet lang voordat telefoons met internet gelanceerd werden, in 2002 was de Nokia 6650 een van de eerste telefoons die snel kon internetten. In 2007 veranderde Apple de smartphonemarkt voorgoed toen zij de iPhone 2G uitbrachten. Mobiel internet werd het uitgangspunt van de smartphone en met een groot aanbod aan apps opende Apple een nieuwe wereld voor de mobiele telefonie. Inmiddels zijn we alweer aanbeland bij de iPhone 6, een smartphone inclusief 8.0 megapixel camera en ontelbare mogelijkheden.

Bronnen


gsm-antennes.nl, De geschiedenis de mobiele telefonie scientas.nl, Geschiedenis van de mobiele telefoon en.wikipedia.org, History of Mobile Phones electronica.infonu.nl, Geschiedenis mobiele telefoon unitedconsumers.com, Ontstaan mobiele telefoon iculture.com, iPhone 6


Afbeelding


af.wikipedia.org, Selfoon

Partners: 

Landen: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.