Geschiedenis van drievliet

Geschiedenis van familiepark Drievliet

Het 75- jarige park heeft vooral de laatste jaren veel geïnvesteerd in nieuwe attracties en uitbreidingen.

Aldus de website ‘Tourpress’ over het 75-jarige bestaan van familiepark Drievliet. Sinds de opening van de eerste draaimolen in de jaren ’50 hebben diverse uitbreidingen door de jaren heen ervoor gezorgd dat in het huidige attractiepark weinig terug te zien is van de eenvoudige theetuin, waar het in 1938 allemaal mee begon.

Drie Vlieten

De naam van het park, Drievliet, is ontleend aan ligging op een knooppunt waar drie vlieten samen komen: de Vliet naar Leiden, de Haagvliet en de Delftvliet. Deze drie vaarwegen vormden in het begin van de 17e eeuw het uitzicht voor de bewoners van een boerderij. Deze boerderij ontwikkelde zich in de 17e eeuw tot een buitenplaats met een parktuin. Op een kaart uit 1712 van het hoogheemraadschap van Delfland staat de buitenplaats al aangegeven. De oudste afbeelding van het bijbehorende landhuis, waar tegenwoordig het pretpark achter ligt, dateert van 1769 en toont aan dat de oorspronkelijke bouw weinig veranderd is door de jaren heen.

Eerste draailmolen

Na de dood van de laatste particuliere eigenaar huurden Piet en To Faaij het landhuis in 1937. Ze startten er een dorpscafé en in 1938 werd een theetuin met speeltuin bijgebouwd. Er was in die tijd weinig vermaak en de speeltuin, bestaande uit slechts enkele schommels en wippen, werd goed bezocht. Na de Tweede Wereldoorlog liepen de zaken zo goed, dat Piet Faaij in 1950 de complete buitenplaats kon kopen. Hij schafte toen ook de eerste draaimolen aan, die tegenwoordig een van de oudste attracties van het park is. Vanaf 1951 werd Drievliet ook een ‘attractiepark’ genoemd en breidde het echtpaar Faaij het park steeds verder uit.

Eerste monorail van Nederland

In 1968 werd er een attractie geopend die destijds uniek was. Het was de eerste monorail van Nederland, bestaande uit een treintje dat op enkele meters van de grond op een 200 meter lange baan door het park reed. Ook vandaag de dag rijdt de monorail nog rond door het attractiepark. Tegenwoordig is Drievliet nog steeds in het bezit van de familie Faaij. Ter ere van het 75 jarig bestaan van het park zal er in het entreegebouw een expositie ingericht worden over de geschiedenis van het familiepark.

Bronnen

- Tourpress Holland, Drievliet viert 75e verjaardag (…), 19-03-2013

- Omroep West, van theetuin tot familiepark (…), 10-03-2008

- Landgoed en Buitenplaats, Drievliet

- Weekkrant Groot Rijswijk, Drievliet zeventig jaar (…), 23-04-2008

- Parkplanet.nl, Drievliet Rijkswijk (Nederland)

- Pretpark Nederland, Drievliet

Afbeelding

- Wikimedia Commons, Drievliet aanzicht, 1966

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt