Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van golf

Het Europese golfteam heeft zijn titel in het toernooi om de Ryder Cup verlengd. Om de twee jaar strijden een Amerikaans en een Europees team om deze cup. Het toernooi om de Ryder Cup werd in 1927 voor het eerst georganiseerd, maar de sport bestaat al veel langer. Sinds de oudheid zijn er al sporten bekend waarin stokken en ballen een rol spelen bekend.

Hoewel de Schotten er zeer trots op zijn dat golf ‘hun’ sport is, bestaat een vorm van golf waarschijnlijk al veel langer. Pangea in het Romeinse Rijk draaide ook om het slaan van een bal met een stok en is waarschijnlijk één van de voorvaderen van het moderne hockey. De sport die het meest op het huidige hockey lijkt komt waarschijnlijk uit China, waar in 943 voor het eerst werd gesproken over Chuiwan. De naam van dit spel komt van de Chinese woorden chui, wat slaan betekent, en wan, wat staat voor bal.

Europa

Dit Chinese spel kwam waarschijnlijk in de 13e eeuw met de Mongolen mee naar Europa. In 1297 werd er in Nederland, in Loenen aan de Vecht, een spel gespeeld met stokken en leren ballen. De moderne golfsport, gespeeld over 18 holes, is wel ontstaan in Schotland, waar er halverwege de 15e eeuw voor het eerst over golf gesproken werd. De naam golf is een Schotse verbastering van het oud-Nederlandse woord colf, wat stok of knuppel betekent.

Schots verbod op golf

Golf werd al snel populair in Schotland. De sport werd zelfs op zo’n grote schaal beoefend dat de Schotse koning James II 1437-1460) in 1457 besloot om de sport te verbieden. Golf werd namelijk zoveel gespeeld dat het oefenen van het boogschieten, belangrijk voor de oorlogvoering tegen de Engelsen, er bij in schoot. Het verbod op golf werd in 1471 en 1491 nog bevestigd, waarbij het beschreven werd als een ‘onvoordelige sport’. De oudste, nog bestaande, Schotse golfbaan is de Musselburgh Links baan, die in 1672 voor het eerst genoemd wordt.

St. Andrews

De bekendste golfbaan ter wereld, het Schotse St. Andrews, werd in 1754 geopend. Op St. Andrews werden de belangrijkste regels van de moderne golfsport opgesteld en daar werd ook bepaald dat golf altijd over 18 holes gespeeld moet worden. Op St. Andrews werd ook de eerste Open, een groot toernooi, georganiseerd.

Verspreiding

Golf bleef lang een overwegend Schots tijdverdrijf. Het verspreidde zich wel deels naar Engeland en andere delen van het Britse Rijk, maar de grote populariteit bleef uit. Dit veranderde in de tweede helft van de 19e eeuw. Na de bouw van Balmoral Castle in 1852 door koningin Victoria in de Schotse Hooglanden en het ontstaan van een goede treinverbinding tussen Londen en Edinburgh in de jaren ’60 van de 19e eeuw, begon de Engelse belangstelling voor de Schotse cultuur en geschiedenis toe te nemen. De golfsport verspreidde zich in de laatste decennia van de 19e eeuw over de rest van Europa, de Verenigde Staten en landen als Japan en China.

Het toernooi om de Ryder Cup werd van 1927 tot 1977 gespeeld tussen een Brits en een Amerikaans team, voordat het Britse team in 1979 werd vervangen door een Europees team. Het Amerikaanse team heeft de Cup tot nu toe 25 keer gewonnen en de Britse en Europese teams hebben de Cup tot nu toe 12 keer op hun naam geschreven. De Europeanen droegen hun overwinning van maandag op aan de vorig jaar overleden Spaanse golflegende Severiano Ballesteros.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt