Geschiedenis van het Braziliaanse keizerrijk

In Rio de Janeiro hebben archeologen meer dan 200.000 voorwerpen gevonden die van de Braziliaanse keizerlijke familie is geweest. De voorwerpen werden gevonden in wat ooit de afvalberg was van de familie. In 1822 werd Brazilië een onafhankelijk keizerrijk nadat het meer dan driehonderd jaar een Portugese kolonie was geweest.

Op 22 april 1500 werd Brazilië ontdekt door de Portugees Pedro Alvares Cabral en vanaf dat moment was het gebied in Portugees bezit. In 1807 nam Napoleon echter de macht over in Portugal en werd de Portugese koninklijke familie verdreven waarna deze naar Brazilië trok. Vanaf 1832 was het gebied systematisch gekoloniseerd door de Portugezen en als snel was de kolonie ontzettend belangrijk vanwege de goede grondstoffen en producten die er gemaakt werden.

Keizerrijk Brazilië

Johan VI, de Portugese prins, nam direct de touwtjes in handen in Brazilië. In 1821 wanneer Napoleon verdreven is uit Europa gaat hij echter terug naar zijn vaderland. Hij liet zijn zoon Pedro I als regent achter en hij riep Brazilië op 7 september 1822 uit tot een onafhankelijk keizerrijk en drie maanden later benoemde Pedro I zichzelf tot keizer. In 1831 kwamen federalisten en republikeinen in opstand en werd Pedro gedwongen af te treden. Hij werd opgevolgd door zijn zes jarige zoon Pedro II. Totdat hij oud genoeg was bestuurden regenten Brazilië. Op 14 juli 1841 werd Pedro II gekroond tot keizer. Zijn bewind was erg succesvol: hij maakte van Brazilië een welvarend en stabiel land en werd bewonderd door zijn interesse voor cultuur en wetenschap.

De weg naar democratie

In 1888 schafte de keizer de slavernij af in het land wat hem niet in dank werd afgenomen. Het leger kwam in 1889 in opstand tegen de Braziliaanse monarchie en Pedro II moest aftreden. Op 15 november 1889 werd de Republiek Brazilië uitgeroepen. Generaal Deodoro da Fronseca werd de eerste president en er werd een grondwet opgesteld. Het land was nu een democratie maar in werkelijkheid bleef de macht in handen van de elite. Het zou nog tot na de Tweede Wereldoorlog duren voor er echt sprake was van democratie.

De archeologische vondsten van de keizerlijke voorwerpen werden gedaan op een gebied wat dicht bij het voormalig paleis van de familie lag. Op de meeste voorwerpen zijn de namen van familieleden van de keizerlijke familie terug te vinden. Archeologen mochten het gebied bestuderen voordat het gebruikt zou worden om de metro van Rio de Janeiro uit te breiden.


<h3>Bronnen</h3>
<p>-       Brazillive.nl,<a href="http://www.brazillive.nl/1-brazilie.html"> Brazilië</a></p>
<p>-       Vakantiearena.nl, O<a href="http://www.vakantiearena.nl/brazilie/onafhankelijkheid">nafhankelijkheid </a></p>
<p>-       Nbbmuseum.be, <a href="http://www.nbbmuseum.be/nl/2011/10/pedro.htm">Pedro II, 60 jaar lang keizer van Brazilië  </a>(3-10-2011)</p>
<p>&nbsp;</p>
<p><strong>Afbeelding</strong></p>
<p>-       Wikimedia Commons, <a href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Familia_Imperial_1887.jpg">Familia Imperial </a> (1887)</p>

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.