Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van Hezbollah

Een onbemand vliegtuig, dat eerder deze week door het Israëlische leger werd neergehaald, was ingezet door de terroristische organisatie Hezbollah. Dit is bevestigd door Hezbollah-leider Hassan Nasrallah in de Libanese hoofdstad Beiroet. Hezbollah werd in 1982 opgericht en de organisatie heeft sinds die tijd een belangrijke rol gespeeld in de Libanese politiek. De beweging ziet Israël en het Westen als haar voornaamste vijanden.

Hezbollah kwam in 1982 tijdens de Libanese Burgeroorlog (1975-1990) voort uit de fusie van verschillende sjiitische paramilitaire groeperingen. De beweging richtte zich vooral tegen de bezetting van Zuid-Libanon door het Israëlische leger. Israël trok Libanon binnen nadat de Palestijnse Bevrijdings Organisatie PLO vanuit dit gebied Israëlische steden had beschoten. Naast aanslagen op Israëlische militairen richtte de organisatie zich ook tegen westerse troepen, die vanwege de burgeroorlog in Libanon aanwezig waren. Op 23 oktober 1983 werden 241 Amerikaanse en 58 Franse militairen gedood bij twee zelfmoordaanslagen in Beiroet. Hezbollah was de eerste terroristische organisatie die gebruik maakte van zelfmoordaanslagen.

Doelstellingen

Hezbollah maakte in 1985 in het Hezbollah Programma haar doelstellingen bekend. Naast de stichting van een islamitische staat in Libanon en de verdrijving van de Israëliërs en andere buitenlandse troepen waren dit de vervolging van de christelijke Falangisten, één van de strijdende partijen in de burgeroorlog. Daarnaast wil de beweging ervoor zorgen dat de Libanese bevolking haar eigen regering kan kiezen, die wel islamitisch moet zijn.

Israëlische bezetting

Het zuiden van Libanon bleef na het einde van de burgeroorlog in 1990 nog tien jaar bezet door het Israëlische leger. In die periode probeerde Hezbollah met aanslagen de Israëlische militairen uit Libanon te verdrijven. De strijd intensiveerde in april 1996 nadat Israel een aantal luchtaanvallen deed op Zuid-Libanese doelen om raketaanvallen van Hezbollah uit die regio te stoppen. Ongeveer 170 Libanese burgers kwamen hierbij om het leven en honderdduizenden Libanezen sloegen op de vlucht.

Israëlische terugtrekking en later

Na de Israëlische terugtrekking in 2000 manifesteerde Hezbollah zich steeds meer als een politieke en sociale beweging. De groepering ging een belangrijke rol spelen in de Libanese politiek en opende ook verschillende eigen scholen en ziekenhuizen. Door sociale acties als deze, en haar imago dat de beweging de enige was die zich durfde te verzetten tegen de Israëlische agressor, kreeg Hezbollah steeds meer steun van de bevolking. Hezbollah kon zich hierdoor laten gelden als de militaire macht in Zuid-Libanon en verschillende schermutselingen met het Libanese leger en Israël volgden. In 2006 laaide het conflict weer op nadat Hezbollah drie Israëlische militairen doodde en er twee ontvoerde.

In 2008 speelde Hezbollah een grote rol bij een reeks binnenlandse conflicten in Libanon, waarbij ruim 80 mensen om het leven kwamen. Dit was het ergste geval van sektarische geweld in het land sinds het einde van de burgeroorlog. Hezbollah blijft ook operaties ondernemen tegen Israel, waarvan het neergeschoten vliegtuigje een voorbeeld is.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.