Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van IKEA

IKEA adviseert om de snoeren van de lampen die het verkoopt buiten het bereik van kinderen te houden. In Schotland is namelijk een kind overleden dat verstrikt raakte in het snoer van een lamp van het in 1943 ontstane IKEA. De Zweedse oprichter Ingvar Kamprad groeide van lokale verkoper uit tot één van de rijkste mensen op aarde.


Ingvar Kamprad werd in 1926 geboren als de zoon van een boer uit het Zweedse Småland. Zweden was toen nog een relatief arm land. In 1932 had de regering besloten om subsidies te verlenen voor het bouwen van modernere huizen met grotere ramen en jonge gezinnen aan te moedigen goedkopere meubels te kopen, in plaats van de dure traditionele meubels.


Kamprad begint IKEA


Kamprad kreeg na het behalen van zijn eindexamen een aanzienlijk geldbedrag cadeau van zijn vader. Hij startte daarmee een eigen bedrijf. Hij noemde het IKEA, een combinatie van zijn eigen initialen (IK), de boerderij waar hij opgroeide, Elmtaryd (E) en zijn woonplaats Agunnaryd (A). Kamprad verkocht vrijwel alles waar zijn klanten naar vroegen en bezorgde deze tegen lage prijzen bij hen aan huis. Zo verkocht hij bijvoorbeeld pennen en panty’s.


IKEA gaat meubels verkopen


In 1948 kreeg Kamprad het idee om samen te gaan werken met lokale meubelmakers. Hij kocht hun meubels goedkoop in en verkocht ze met winst door aan zijn klanten. Het assortiment van IKEA groeide zo snel dat het bedrijf in 1951 voor het eerst een catalogus uitbracht om een goed overzicht te geven van de producten die het aanbood. Vanwege de lage prijzen kregen sommige klanten echter twijfels over de kwaliteit van IKEA. Kamprad opende daarom in 1953 een showroom in Älmhult, vlakbij zijn geboortedorp.


 Leestips-BoekIkea Ikea


€ 19.90 
 


De doe-het-zelf pakketten van IKEA


Het vervoeren van grote meubels in de kleine auto’s van de klanten zorgde regelmatig voor problemen. Een medewerker van de winkel probeerde een klant te helpen door de poten van een tafel te demonteren zodat deze plat vervoerd kon worden. Het bracht Kamprad en zijn ontwerpers op het idee om de meubels als doe-het-zelf pakketten te verkopen. Met een duidelijke handleiding konden de spullen eenvoudig in elkaar worden gezet, terwijl de prijs hierdoor laag kon blijven.


Winkels over de hele wereld


Het idee van meubels in pakketvorm was de basis voor wereldwijd succes. De showroom in Älmhult werd vervangen door een grote winkel waar mensen hun aankoop meteen mee konden nemen en in 1963 opende IKEA zijn eerste vestiging buiten Zweden in het Noorse Oslo. Sindsdien heeft IKEA zich in westerse landen snel verspreid. In 1979 opende de eerste  Nederlandse IKEA in Sliedrecht. Tegenwoordig zijn er meer dan 300 filialen in 36 landen. Ingvar Kamprad heeft daardoor het cadeau van zijn vader uit weten te bouwen tot een miljardenbedrijf. In Schotland overleed onlangs een kind toen het verstrikt raakte in het snoer van een lamp, maar volgens IKEA was de lamp niet correct opgehangen. Het bedrijf brengt daarom de veiligheidsvoorschriften extra onder de aandacht.

Bronnen

-        AD, IKEA: snoeren lamp weghouden (…) (19-7-2013)

-        Apartment Therapy, Quick History: IKEA (19-7-2013)

-        Funding Universe, IKEA international A/S History (19-7-2013)

-        IKEA, De geschiedenis van IKEA (…) (19-7-2013)

 

Afbeelding

-        Wikimedia Commons, IKEA Almhult (19-7-2013)

 

Leestips-Boek

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Ikea
Ikea

€ 19.90

 

Landen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.