geschiedenis van ing bank

Geschiedenis van ING

De Nederlandse bank ING staat breed in de belangstelling. Tijdens de kredietcrisis moest de bank door de overheid worden gered. Inmiddels staat de bank weer op eigen benen, maar door plannen rondom de beloning van de hoogste topman van ING, zijn er nog altijd discussies over de bank. De ING Groep is in 1991 ontstaan uit een fusie tussen 'Nationale Nederlanden' en de NMB Postbank Groep. De eerste fundamenten voor deze organisaties stammen echter al uit de 19e eeuw.

De geschiedenis van 'Nationale Nederlanden' begon met de Nederlandse Maatschappij van Brandverzekering uit 1833. Dit bedrijf uit Tiel werd al snel landelijk actief en ging in 1845 over in de Assurantie-Maatschappij tegen Brandschade, De Nederlanden van 1845. Deze verzekeringsmaatschappij was de eerste Nederlandse verzekeringsmaatschappij die internationaal actief was. Vooral in de Nederlandse kolonie Oost-Indië was de maatschappij betrokken bij een levendige handel in verzekeringen.

'De Nederlanden' 

De oprichters van de Assurantie-Maatschappij tegen Brandschade, De Nederlanden besloten een nieuw bedrijf op te richten dat zich specialiseerde in verzekeringen in de kolonie, De Nederlanden van 1859. Dit was een zogenoemde herverzekeraar. Dit bedrijf ging in 1888op in de Assurantie-Maatschappij tegen Brandschade, De Nederlanden van 1845. Zo waren de activiteiten van dit bedrijf internationaal flink uitgebreid. De naam vereenvoudigde langzaam tot ‘De Nederlanden’ en dit bedrijf had in 1900 al 139 agentschappen over de hele wereld in handen. Tot aan de eeuwwisseling was dit bedrijf uitsluitend een brandverzekeraar.

'Alle verzekeringen'

In 1903 veranderde dit. Toen begon de maatschappij zich ook bezig te houden met levensverzekeringen. De activiteiten breidden zich steeds verder uit en in 1925 kon ‘De Nederlanden’ voor het eerst het motto ‘Alle verzekeringen’ voeren. Een grote levensverzekeraar was in de eerste helft van de 20e eeuw De Nationale Levensverzekeringsbank uit 1863. Dit bedrijf en ‘De Nederlanden’ kregen steeds meer met elkaar te maken en uit angst om overvleugeld te worden door concurrerende verzekeringsmaatschappijen werd in 1963 besloten tot een fusie. Nationale Nederlanden was geboren en werd een steeds sterker verzekeringsbedrijf.

De Postbank

NMB Postbank Groep is in 1989 ontstaan uit een fusie tussen de Nederlandse Middenstandsbank uit 1927 en de Postbank uit 1881. De Postbank werd in het leven geroepen om mensen te stimuleren om te sparen zonder gebruik te maken van contant geld. Het was de eerste Nederlandse bank die gebruik maakte van Giro. Toen de fusie tussen de NMB Postbank Groep en Nationale Nederlanden in 1991 tot stand kwam, werd gekozen voor de naam Internationale Nederlanden Groep, waar de ING Groep de afkorting van is.

Afbeelding

By ING Nederland [CC BY-SA 2.0 ], via Wikimedia Commons

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.