Sean Connery James Bond

Geschiedenis van James Bond

Het karakter James Bond werd in 1953 door schrijver Ian Fleming bedacht. Tussen 1953 en 1964 schreef hij twaalf boeken en een aantal korte verhalen over de Britse spion.

Ian Fleming werd vlak voor de Tweede Wereldoorlog gerekruteerd als persoonlijk assistent van de directeur van de Britse Maritieme Inlichtingendienst. In deze hoedanigheid ontmoette hij tijdens de oorlog veel spionnen. Fleming verklaarde later dat Bond een compositie was van alle spionnen die hij tijdens de oorlog voorbij heeft zien komen.

Boeken

In 1953 werd het eerste boek van Fleming gepubliceerd. In het boek Casino Royale introduceerde hij de Britse agent van de inlichtingendienst James Bond, ook wel bekend als 007. Bond was werkzaam voor MI6, de buitenlandse inlichtingendienst van de Britten. Van de boeken van Fleming zijn wereldwijd meer dan honderd miljoen exemplaren verkocht. Het is daarmee één van de best verkochte boekenreeksen ooit.

Naamgeving

Fleming ontleende de naam van zijn personage aan de Amerikaanse vogelkenner James Bond. Fleming was namelijk fervent vogelspotter en had een boek van de beroemde Amerikaan gelezen. Bij het zien van de naam van de auteur, drong het tot Fleming door dat deze korte, onromantische, Engelse en toch mannelijke naam precies was wat zijn karakter nodig had.


Het beste van IsGeschiedenis in je inbox? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief! Helemaal niks missen? Volg ons op Facebook!


Karakter

Een aantal van de karaktertrekken van James Bond ontleende Fleming aan zichzelf. Zo heeft Bond zijn liefde voor golf en gokken van zijn schepper geërfd. Verder is Bond in de romans 1,83 meter lang, heeft hij grijsblauwe ogen, een litteken op zijn rechterwang en zwart haar.

Films

De boeken waren indertijd zeer populair en in 1954 werd de eerste poging ondernomen om het personage geschikt te maken voor televisie. In dat jaar werd er een aflevering van de Amerikaanse televisieserie Climax! aan het personage James Bond gewijd. In 1961 kocht EON Productions alle filmrechten van de boeken van Fleming en begon met de zeer succesvolle filmreeks over James Bond.

Succes

In 1962 kwam de eerste James Bond-film uit, getiteld Dr. No. Sean Connery speelde hier de hoofdrol in. De film was een succes en betekende ook een grote doorbraak voor Sean Connery, die in totaal in zes officiële en een niet-officiële Bondfilm de hoofdrol op zich zou nemen. En dat terwijl Flemming, die nauw betrokken was bij de verfilming van Dr. No, Sean Connery helemaal niet zag zitten als het gezicht van 'zijn' Bond. Hij had liever een iets minder uitgesproken figuur gezien, die geen verleden als bodybuilder had. 

Ian Fleming overleed in 1964, maar daarmee hield de spion niet op te bestaan. Er zijn verschillende auteurs geweest die James Bond over hebben genomen en nieuwe boeken hebben geschreven. Op dit moment zijn er 26 films over James Bond gemaakt en hebben, na Sean Connery, een aantal zeer bekende acteurs de rol van James Bond op zich genomen. Financieel gezien is de filmreeks één van de meest succesvolle filmreeksen ooit.  

Bronnen:

Wikipedia.org: James Bond

Ad.nl: Roger Moore overleden

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Sir Roger Moore, door Allan Warren

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.