Geschiedenis van James Bond

Het karakter James Bond werd in 1953 door schrijver Ian Fleming bedacht. Tussen 1953 en 1964 schreef hij twaalf boeken en een aantal korte verhalen over de Britse spion.

Ian Fleming werd vlak voor de Tweede Wereldoorlog gerekruteerd als persoonlijk assistent van de directeur van de Britse Maritieme Inlichtingendienst. In deze hoedanigheid ontmoette hij tijdens de oorlog veel spionnen. Fleming verklaarde later dat Bond een compositie was van alle spionnen die hij tijdens de oorlog voorbij heeft zien komen.

Boeken

In 1953 werd het eerste boek van Fleming gepubliceerd. In het boek Casino Royale introduceerde hij de Britse agent van de inlichtingendienst James Bond, ook wel bekend als 007. Bond was werkzaam voor MI6, de buitenlandse inlichtingendienst van de Britten. Van de boeken van Fleming zijn wereldwijd meer dan honderd miljoen exemplaren verkocht. Het is daarmee één van de best verkochte boekenreeksen ooit.

Naamgeving

Fleming ontleende de naam van zijn personage aan de Amerikaanse vogelkenner James Bond. Fleming was namelijk fervent vogelspotter en had een boek van de beroemde Amerikaan gelezen. Bij het zien van de naam van de auteur, drong het tot Fleming door dat deze korte, onromantische, Engelse en toch mannelijke naam precies was wat zijn karakter nodig had.

Karakter

Een aantal van de karaktertrekken van James Bond ontleende Fleming aan zichzelf. Zo heeft Bond zijn liefde voor golf en gokken van zijn schepper geërfd. Verder is Bond in de romans 1,83 meter lang, heeft hij grijsblauwe ogen, een litteken op zijn rechterwang en zwart haar.

Films

De boeken waren indertijd zeer populair en in 1954 werd de eerste poging ondernomen om het personage geschikt te maken voor televisie. In dat jaar werd er een aflevering van de Amerikaanse televisieserie Climax! aan het personage James Bond gewijd. In 1961 kocht EON Productions alle filmrechten van de boeken van Fleming en begon met de zeer succesvolle filmreeks over James Bond.

Succes

In 1962 kwam de eerste James Bond-film uit, getiteld Dr. No. Sean Connery speelde hier de hoofdrol in. Fleming overleed overigens in 1964, maar daarmee hield de spion niet op te bestaan. Er zijn verschillende auteurs geweest die James Bond over hebben genomen en nieuwe boeken hebben geschreven. Op dit moment heeft EON 22 films over James Bond gemaakt en hebben een aantal zeer bekende acteurs de rol van James Bond op zich genomen. Financieel gezien is de filmreeks één van de meest succesvolle filmreeksen ooit.  

Bronnen:

Wikipedia.org: James Bond

Ad.nl: Roger Moore overleden

Afbeelding:

Wikimedia Commons: Sir Roger Moore, door Allan Warren

Ook interessant: 

Landen: 

Meteen op de hoogte van de nieuwste historische verhalen!

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Neem nu een abonnement en krijg schitterende cadeaus!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.