De komst van de Kroaten aan de Adriatische Zee.

Geschiedenis van Kroatië vanaf de 7e eeuw

Maandag 1 juli 2013 trad Kroatië toe tot de Europese Unie. Daarmee mag het land zich de 28e lidstaat noemen, een mooi moment om terug te blikken op de geschiedenis van Kroatië. De Kroaten arriveerden in de 7e eeuw in het gebied dat nu Kroatië is. Voordat het land in 925 een onafhankelijk Koninkrijk werd leefden de Kroaten onder heerschappij van het Byzantijnse en Frankische Rijk.


De Kroaten waren van oorsprong een Zuid-Slavisch volk, waarschijnlijk afkomstig uit het oude Perzië. Voordat de Kroaten het huidige Kroatië bereikten woonden zij in Galicië, tegenwoordig het noordwesten van Oekraïne en het zuiden van Polen. In de 7e eeuw verplaatsen de Kroaten zich vanuit het noorden van de Karpaten naar het westen van de Dinarische Alpen, gelegen langs de Kroatische kust.


Byzantijnse heerschappij


De Kroaten vielen onder heerschappij van de Byzantijnen toen zij zich tussen 610 en 641 in de Romeinse provincie Pannonia vestigden, het huidige Kroatië. Met Illyrische en Keltische stammen, die zich daarvoor al in de Romeinse provincie hadden gevestigd, onderhielden de Kroaten een goede relatie. Samen streden ze met succes tegen de Avaren, een Turks nomadenvolk dat het gebied vanuit het huidige Roemenië probeerde te veroveren. Tegen het midden van de 7e eeuw veroverden de Kroaten Pannonië, Dalmatië en een deel van Histria, tegenwoordig de Kroatische provincies Slavonië, Dalmatië en Istrië, op de Byzantijnse keizer Heraclius.


Vazalstaat binnen het Frankische Rijk


Met de opkomst van het Frankische Rijk werden vanaf de 8e eeuw veel Slavische gebieden in centraal Europa veroverd op de Romeinen. Onder leiding van Karel de Grote braken de Franken in 788 door in Istrië, dat kort daarna een vazalstaat werd binnen het Frankische Rijk. Als gevolg hiervan waren de Kroaten onder andere verplicht huursoldaten te leveren en werden zij door missionarissen bekeerd tot het christendom. Ook namen de Kroaten onder invloed van de Franken het Romeinse alfabet over.


Koning Tomislav I


Omstreeks 925 werd Kroatië een onafhankelijk land onder leiding van de eerste Kroatische koning Tomislav I, die een jaar eerder was gekroond door de pauselijke legaat van Johannes X. Tomislav verenigde de verschillende Kroatische provincies en veroverde gebieden in Slavonië, Dalmatië en een groot deel van Bosnië. Al snel werd Kroatië een van de machtigste rijken van de regio.


Het Koninkrijk Kroatië bleef formeel bestaan tot 1918, al werd het door de eeuwen heen door verschillende machten veroverd. Tomislav I wordt nog altijd vereerd met een groot standbeeld in de Kroatische hoofdstad Zagreb. De Romeinse invloeden uit de Byzantische tijd zijn nog steeds goed te zien in de steden aan de Dalmatische kust zoals Zadar, Trogir, Split en Dubrovnik en de eilanden Krk en Rab.


Afbeelding:


  • Oton Iveković. The Croats' arrival at the Adriatic Sea: Oton Iveković [Public domain], via Wikimedia Commons

Bronnen

 

- Volkskrant.nl, ‘Alleen Brussel juicht bij toetreding Kroatië tot EU’, Jan Hunin, 1-7-2013.

- En.academic.ru, ‘Tomislav I of Croatia’.

- Infoplease.com, ‘Croatia. History’.

- Historyofnations.net, ‘History of Croatia’.

 

Afbeelding

- Wikimedia Commons, 'Paleis van Keizer Diocletianus in Split'.

 

Leestip

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

/*-->*/

Byzantium
Byzantium

€ 34.50

 

 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.