Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van supermarktketen Tesco

Zonder twijfels heeft Tesco een aantal fundamentele fouten gemaakt op het gebied van winkellocaties, merchandise en marketing.

Aldus Bryan Roberts, directeur van een groot Brits adviesbureau voor de retail-sector over het verdwijnen van supermarktketen Tesco uit Amerika. Hij voegt er aan toe dat de economische recessie er ook aan heeft bijgedragen dat de keten in de Verenigde Staten verlies heeft geleden. De Britse multinational Tesco is een van de grootste supermarktketens van de wereld en bestaat officieel sinds 1924.

Jack Cohen, zoon van een Poolse immigrant, gebruikte na het einde van de Eerste Wereldoorlog zijn demobilisatietoeslag om zijn eerste voorraad overgebleven boodschappen aan te schaffen. Op de eerste verkoopdag in 1919 vanuit een kraam op de Londense Well Street Market draaide hij een omzet van vier pond. Vanuit zijn marktkraam startte Cohen in 1924 met de verkoop van thee, die hij inkocht bij Thomas Edward Stockwell. Hij voorzag de doosjes van een eigen label met de naam Tesco. Die naam kwam tot stand door de afkorting van de naam van zijn leverancier (tes) de combineren met zijn eigen naam Cohen (co).

Zijn eerste winkelpand kocht Cohen in 1929. Vanuit deze winkel in Noord-Londen verkocht hij naast zijn eigen huismerkthee ook allerlei andere levensmiddelen. Het ging goed met het jonge bedrijf, en in 1934 kocht Cohen een extra stuk grond aan in Londen om een nieuw hoofdkwartier en een opslagloods te kunnen bouwen. Hiermee introduceerde Cohen een nieuwe manier van levensmiddelenopslag en –distributie. Gedurende de jaren ’30 bleef hij zijn zaak uitbreiden en in 1947 maakte Tesco de stap naar de Londense aandelenbeurs. Een jaar later gingen alle Tesco-winkels over op zelfbediening.

Het bedrijf bleef groeien en tussen 1955 en 1960 werden er maarliefst 500 bestaande winkels overgenomen. De eerste supermarkt volgens het hedendaagse model werd in 1958 in Essex geopend en vanaf 1960 kon de klant ook bij Tesco terecht voor witgoed, kleding en andere huishoudelijke artikelen. In 1974 werd het eerste Tesco-tankstation geopend. Het concern bleef groeien, en tussen 1979 en 1982 verdubbelde de omzet zelfs. In de jaren ’90 breidde het concern wederom uit, en werd Tesco een multinational door vestigingen te openen in onder andere Polen en Tsjechië.

Vanaf 2007 investeerde Tesco in ‘Fresh&Easy’, een keten van buurtsupermarkten die vooral in het Westen van de Verenigde Staten gevestigd is. In 2012 schreef Tesco ruim één miljard pond af op de Amerikaanse winkels, waardoor de totale winst van het bedrijf voor het eerst in 20 jaar lager was dan het voorgaande jaar. Daarom heeft het bestuur nu besloten afscheid te nemen van de Amerikaanse markt.

Bronnen

- Trouw.nl, Britse supermarktconcern Tesco (…), 17-04-2013

- BBC News, Fresh & Easy failure (…), 17-04-2013

- Tescoplc.com, Our History

- The Telegraph, A history of Tesco (…), 15-04-2008

Afbeeldingen

- Wikipedia Commons, Hoover Building Tesco Entrance, 1993

Leestips - Boeken

Het supermarktparadijs (ebook)
Het supermarktparadijs (ebook)

€ 14.95

 

Landen: 

Tijdperken: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.