Surfen Tahiti James Cook

Geschiedenis van surfen in Hawaii

Voor de kust van New Smyma Beach in Florida maakte fotograaf Jacob Langston beelden van een haai die over een surfer springt. Surfen werd in de 18e eeuw bekend onder Europeanen door ontdekkingsreizen naar Haïti.

"In de ene plaats kwamen we op een groot gezelschap van naakte inboorlingen, van beide geslachten en alle leeftijden, die zich vermaakten met het nationale tijdverdrijf van surf-baden", schreef Mark Twain toen hij Hawaii in 1866 bezocht. Het surfen komt naar alle waarschijnlijkheid uit de Polynesische cultuur. Het surfen werd voor het eerst door Europeanen waargenomen in de 18e eeuw.

Op Tahiti zagen de Engelse zeevaarder Samuel Wallis en de bemanningsleden van het schip de Dolphin in het voorjaar van 1767 voor het eerst een ‘surfer’. Ook botanicus Joseph Banks, die deel uitmaakte van de eerste reis van James Cook op de HMS Endeavour die op 10 april 1769 op Tahiti aankwam, beschreef mensen op een plank in het water. In 1779 werd er voor het eerst in het scheepsjournaal van kapitein James Cook geschreven over de kunst van het surfen op Hawaii.

Het bewuste filmpje

Afbeeldingen:

Meer weten

En mis nooit meer de mooiste historische verhalen!

‘Wereld in vlammen’ van Dan Jones en Marina Amaral. Een schitterend overzicht in woord en ingekleurd beeld met 200 beeldbepalende foto’s uit de periode 1914 - 1945