Geschiedenis van vermiste vliegtuigen

Vlucht MH370 van Malaysia Airlines raakte op 8 maart 2014 vermist. De Boeing 777 verdween plotsklaps van de radar waarna een grote zoekactie op touw werd gezet, de grootste zoektocht ooit naar een vermist vliegtuig. Het is echter niet voor het eerst dat een vliegtuig spoorloos verdwijnt.

Amelia Earhart

Eén van de bekendste vliegtuigen die vermist raakte was die met Amelia Earhart aan boord. Earhart was de eerste vrouw die de Atlantische Oceaan overvloog en bovendien de eerste persoon die een solovlucht maakte over de Stille Oceaan. In 1937 wilde zij een nieuwe mijlpaal bereiken door als eerste vrouw rond de wereld te vliegen.

Op 2 juli 1937 vertrok zij vanuit Lae, Nieuw-Guinea, op weg naar Howland Island. Wat er vervolgens met Earhart gebeurde is tot op heden onduidelijk. Hoogst waarschijnlijk is zij per ongeluk van de koers afgeweken en uiteindelijk door een gebrek aan brandstof neergestort. Er volgde een zoekactie die de VS vier miljoen dollar kostte (indertijd een hoop geld), maar die leverde niks op.

Bermuda Driehoek

De Bermuda Driehoek ligt tussen Miami, het eiland Bermuda en San Juan (Puerto Rico). In het gebied dat deze locaties verbindt zijn volgens legendes talloze schepen en vliegtuigen verdwenen. Een bekend schip dat in de Driehoek verdween was de USS Cyclops in 1918, die in februari van dat jaar vanuit Rio de Janeiro naar Barbados voer. Van het schip en zijn 300 passagiers werd nooit meer iets vernomen.

Een andere bekende vermissing in dit gebied is Flight 19. Op 5 december 1945 waren vijf Amerikaanse vliegtuigen bezig met militaire oefeningen in dit gebied, toen de piloten doorgaven dat hun kompassen niet goed werkten. Van Flight 19 is nooit meer iets vernomen. Een reddingsvliegtuig raakte eveneens vermist.
De Bermuda Driehoek staat bekend als gevaarlijk gebied. Toch heeft onderzoek uitgewezen dat daar niet meer boten en vliegtuigen verdwijnen dan elders ter wereld.

De Britse Stardust

In 1947 verdween de Britse Stardust, een Avro 691 Lancaster. De vlucht met elf mensen aan boord was onderweg naar de Chileense hoofdstad Santiago en verdween boven de Andes. Het laatste bericht dat verstuurd werd, was de morsecode ‘STENDEC’. Dit leidde tot een hoop complottheorieën met aliens in de hoofdrol. In de jaren zeventig werd zelf een Spaans-talig UFO-blad opgericht genaamd Stendek. In 2000 werden de wrakstukken van dit vliegtuig in een gletsjer in de Andes gevonden waarmee een einde kwam aan deze theorieën.

Ontploffing boven de Stille Oceaan

Op 16 maart 1962 vlogen 93 Amerikaanse en 3 Zuid-Vietnamese soldaten van Californië naar Saigon aan boord van vlucht 739. Deze vlucht met een Lockheed L-1049 Super Constellation propliner verdween boven de Stille Oceaan van de radar. Een uitgebreide zoektocht leverde niks op, maar volgens ooggetuigen aan boord van een olietanker hoorden zij een explosie. Hierdoor wordt aangenomen dat het toestel is ontploft.

Boeing 727 van American Airlines

Een Boeing 727 van American Airlines stond op het vliegveld van Quatro de Feveiro in Luanda (Angola) om gerepareerd te worden. De mannen die het vliegtuig repareerden waren de Amerikaan Ben Charles Padilla en zijn Congolese helper, John Mikel Mutantu.

Beide mannen hadden niet de kunde om een vliegtuig te besturen (Padilla had alleen ene brevet voor privévliegtuigen), noch de toestemming om het vliegtuig te gebruiken. Toch steeg de Boeing op 25 mei 2003, tot grote verbazing van de controletoren, ’s avonds op. Berichten en waarschuwingen werden genegeerd en de lichten in het vliegtuig waren uit. Het toestel vloog richting de Atlantische Oceaan. Ruim tien jaar later is nog steeds niks van het toestel - noch van Padilla en Mutantu- vernomen.

Deze Boeing 727 was tot een aantal weken geleden het grootste vermiste vliegtuig ooit. Nu is dat de vlucht van Malaysia Airlines. Net als in de eerder genoemde gevallen zijn ook nu de complottheorieën niet uit de lucht.

 

<h3>Bronnen:</h3>
&nbsp;

-    Dutchcowboys.nl, <a title="Niet de eerste vermiste Boeing" href="http://www.dutchcowboys.nl/nieuws/31251" target="_blank">Vermiste Boeing </a>

&nbsp;

-    Elsevier.nl, <a title="Vliegtuigmysteries " href="http://www.elsevier.nl/Buitenland/nieuws/2014/3/De-grootste-vliegmysteri... target="_blank">Vliegtuigmysteries </a>

&nbsp;

-    Scientas.nl, <a title="Scientas - Bermuda Driehoek" href="http://www.scientias.nl/bermuda-driehoek-groot-mysterie-doodgewoon-stukj... target="_blank">Bermudadriehoek</a>

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.