Geen afbeelding beschikbaar

Geschiedenis van Warner Bros

Het Amerikaanse bedrijf Time Warner heeft maar liefst 200 miljoen euro over voor het van oorsprong Nederlandse tv- en filmproductiebedrijf Eyeworks. Time Warner is eigenaar van onder meer het bekende Warner Bros.

Familie Warner

In 1889 kwam de Joods-Poolse familie Warner aan in Baltimore, Maryland. De vader van het gezin was al enkele jaren daarvoor naar de VS gegaan. Het gezin bestond destijds uit drie kinderen: Harry, Albert en Sam. Eenmaal in Amerika aangekomen werd het vierde kind geboren: Jack. Het gezin had oorspronkelijk de achternaam Wonskolaser, maar deze werd voor het gemak veranderd naar Warner. 

Ontstaan Warner Bros

In 1903 trokken de vier broers rond in Ohio en Pennsylvania met een draagbare projector waarop ze films lieten zien zoals The Great Train Robbery. In 1907 openden de broers hun eerste bioscoop in Pennsylvania, the Cascade Theater. Binnen een jaar volgde de oprichting van nog twee bioscopen in Pennsylvania.

Daarnaast hadden ze in 1904 een distributiebedrijf voor films opgestart genaamd de Duquesne Film Exchange. Tegen 1908 hadden de broers meer dan 200 filmtitels in handen, die zij distribueerden in het westen van Pennsylvania en later ook in Norfolk, Virginia, Atlanta en Georgia. De broers hielden zich destijds alleen bezig met het distribueren en tonen van films, maar zij realiseerden zich dat zij meer geld konden verdienen als zij de films zelf gingen produceren.

In 1918 kochten zij een gebouw aan de Sunset Boulevard in Hollywood. In 1923 kregen de boers een lening waarna zij officieel Warner Brothers Pictures, Incorporated oprichtten. Harry was de directeur van het bedrijf, Albert penningmeester en Sam en Jack hielden zich bezig met het produceren van de films.

Succes van Warner Bros

Na de oprichting had het bedrijf niet meteen succes. Een doorbraak werd gemaakt toen Warner Bros geluid ging gebruiken in hun films. Dit gebeurde op aandringen van Sam Warner. In 1927 bracht Warner Bros de eerste lange film uit met gesynchroniseerde dialogen: The Jazz Singer. De avond voor de première stierf Sam door uitputting. In 1928 produceerde het bedrijf de eerste film waarin de hele film lang gesproken wordt: The Lights of New York.

In de jaren twintig begon Warner Bros met het opbouwen van een eigen bioscoopketen, wat bijdroeg aan hun succes. Bekende acteurs raakten verbonden aan de studio, zoals Bette Davis en Humphrey Bogart. In eerste instantie was Warner Bros Studios alleen gericht op de productie van films. Vanaf 1955 ging Warner Bros ook televisieprogramma’s produceren, voornamelijk dramaseries. In 1958 werd bovendien Warner Bros Records opgericht, een tak van het bedrijf dat soundtracks uitbracht.

In de jaren ’60 bracht Warner Bros nu nog bekende films uit zoals Ocean’s Eleven en Bonnie en Clyde. Jack Warner was destijds al lange tijd directeur van het bedrijf en twee van zijn broers waren inmiddels overleden. In 1967 besloot Jack het bedrijf te verkopen. In datzelfde jaar stierf zijn derde broer, Albert. Warner Bros behaalde onder nieuwe eigenaren de afgelopen decennia nog steeds grote successen, zoals met The Matrix en de Harry Potterreeks. In 2010 brak Warner Bros het boxoffice-record met een opbrengst van 4,8 miljard dollar.  

Overname Eyeworks

Net als Warner Bros is Eyeworks een veelzijdig bedrijf dat zich bezig houdt met zowel films als televisie. Als de overname doorgaat blijft Eyeworks misschien nog enigszins Nederlands: Time Warner wil namelijk dat oprichter Reinout Oerlemans betrokken blijft als creatief directeur.

Bronnen:

-    En.wikipedia.org, Warner Bros

-    Volkskrant.nl, ‘Time Warner heeft 200 miljoen over voor Eyeworks’

-    Warnerbros.com, Company History

Afbeelding:

-    Wikicommons, Petrified Forest Film Trailer

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.