Google Doodle van Dracula schrijver Bram Stoker

De homepagina van zoekgigant Google is vandaag overal ter wereld voorzien van een speciale ‘Doodle’ ter ere van horrorschrijver Bram Stoker. Het is namelijk precies 165 jaar geleden dat de Ierse auteur op 8 november 1847 geboren werd. Tegenwoordig herinnert men Stoker vooral vanwege zijn beruchte roman Dracula, maar gedurende zijn leven verwierf hij meer bekendheid als theatercriticus en als assistent van de beroemde acteur Henry Irving.

Abraham ‘Bram’ Stoker werd geboren op 8 november 1847 te Dublin. Hij was het derde van in totaal zeven kinderen uit het huwelijk van Abraham Stoker en Charlotte Thornley. Tot zijn zevende levensjaar was Bram Stoker vanwege een onbekende ziekte bedlegerig, wat hem naar eigen zeggen best goed uit kwam. “De grote hoeveelheid vrij tijd als gevolg van mijn lange ziekte gaf geboorte aan een hoop gedachten die in latere jaren zeer bruikbaar bleken”, zo verklaarde hij later.

Theatercriticus

Na zijn afstuderen aan het Trinity College te Dublin in 1870 vond Stoker al snel een baantje als theatercriticus voor de Dublin Evening Mail. Over het algemeen genoten theaterrecensenten in die tijd geen hoog aanzien binnen de journalistieke wereld, maar met zijn goede schrijfstijl wist Stoker toch de aandacht op zich te vestigen. Zo werd hij in december 1876 na een positief artikel over de Hamlet voorstelling in het Theatre Royal te Dublin benaderd door Henry Irving, de hoofdrolspeler van het stuk.

Henry Irving

De twee mannen ontwikkelden al snel een goede vriendschap en na verloop van tijd gaf Irving de theatercriticus een nieuwe baan als zijn persoonlijk assistent. Ondertussen ging het Stoker ook op persoonlijk vlak voor de wind. Zo trad hij in 1878 in het huwelijk met de beeldschone Florence Balcome, een voormalige geliefde van Oscar Wilde . Het pasgetrouwde echtpaar verhuisde vervolgens naar Londen, waar Stoker benoemd werd tot manager van Irving´s Lyceum Theatre.

The Snake´s Pass

Ondanks zijn drukke werkzaamheden als persoonlijk assistent en manager wist Stoker nog steeds tijd vrij te maken voor andere bezigheden. Zo publiceerde hij in 1890 de roman ´The Snake´s Pass´, over de moeizame romance tussen een Engelse toerist en een Ierse boerin. Daarnaast reisde Stoker in het gevolg van Irving de hele wereld over en werd hij onder meer door de Amerikaanse president Theodore Roosevelt uitgenodigd op het Witte Huis.

Dracula

Cover van de eerste editie van Dracula

Cover van de eerste editie van Dracula

Tijdens één van zijn latere reizen kwam hij vervolgens in contact met Ármin Vámbéry, een Hongaarse schrijver die graag vertelde over de duistere verhalen en legendes uit zijn thuisland. Stoker vond deze zo fascinerend dat hij in de jaren daarop besloot uitgebreid onderzoek te doen naar de Europese folklore over vampirisme.

In 1897 verwekte hij al deze kennis vervolgens in het boek Dracula, dat zijn grootste succes zou worden. Stoker schreef het verhaal in de vorm van een boekroman, bestaande uit een verzameling van fictieve nieuwsberichten, dagboekverhalen, scheepslogboeken en dergelijke. Deze manier van schrijven gaf het fantasieverhaal een ongekende diepte en realisme, waardoor het boek al snel uit groeide tot een literaire klassieker.

Dood

Na het grote succes van Dracula ging Stoker zich nog meer toeleggen op zijn schrijfwerk. Zo publiceerde hij nog acht andere romans en schreef hij in 1906 een biografie over zijn inmiddels overleden vriend Henry Irving. Abraham ´Bram´ Stoker kwam zelf op 20 april 1912, op 64-jarige leeftijd, te overlijden, mogelijk aan de gevolgen van te veel stress en overwerken. Vandaag is het precies 165 jaar geleden dat hij geboren werd, en dus besloot zoekgigant Google om hem te eren met en speciale Doodle, waarin onder meer Dracula prominent aanwezig is.

Leestip

*/

/*-->*/

/*-->*/

Dracula
Dracula

€ 14.50

Landen: 

Tijdperken: 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!