Geen afbeelding beschikbaar

Google eert egyptoloog Howard Carter met speciale Doodle

De zogeheten Google Doodle stond laatst in het teken van de geboortedag van de Engelse egyptoloog Howard Carter. Carter werd wereldberoemd door zijn ontdekking van het legendarische graf van de Egyptische farao Toetanchamon in 1922. Carter werd geboren op 9 mei 1874.


Al op 17-jarige leeftijd reisde de jonge artiest Howard Carter voor het eerst af naar Egypte. Hij nam hier deel aan verscheidene projecten en trad onder andere in de leer bij de bekende egyptologen Flinders Petrie en Édouard Naville. Zo werkte Carter mee aan de opgravingen van de tombes bij Beni Hasan en bestudeerde hij de muurreliëfs op de tempel van Hatsjepsoet. In 1899 werd hij benoemd tot inspecteur-generaal van de monumenten van Opper-Egypte en kreeg hij onder meer de leiding over de opgravingen bij Thebes, het hedendaagse Luxor.


In 1905 verliet Carter de Egyptische archeologische dienst en twee jaar later trad hij in dienst bij Lord Carnavaron, een rijke Engelse aristocraat en tevens een amateur-egyptoloog. Die gaf hem in 1914 de leiding over een archeologische expeditie naar de beroemde Vallei der Koningen. Carter kon aanvankelijk geen noemenswaardige ontdekkingen doen en in 1922 werd Carnavaron ongeduldig. Hij gaf aan bereid te zijn de expeditie nog één seizoen te financieren, maar als er dan wederom niets gevonden werd zou hij het project stil zetten.


Op 4 november 1922 ontdekte Carter vervolgens de trappen die hem leidden naar de tombe van Toetanchamon. Meteen stuurde hij een bericht naar Carnavaron, die zich twee dagen later bij hem voegde. Samen begonnen de twee mannen vervolgens aan de opgraving van de grafkamer, een project dat uiteindelijk bijna tien jaar zou duren. Het einde hiervan zou Carnavaron echter niet meer meemaken, want hij kwam in april 1923 te overlijden. Hiermee ontstond tevens het gerucht dat de tombe van Toetanchamon vervloekt zou zijn, maar deze vloek lijkt op Carter geen (snel) effect te hebben gehad. Hij overleed pas zeventien jaar na zijn wereldberoemde ontdekking op 2 maart 1939.


Lees in dit artikel meer over de vloek van Toetanchamon.

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief.