Geen afbeelding beschikbaar

Graf van Oscar Wilde gewapend tegen lippenstift

Hij liet zijn haar groeien, toonde minachting voor ‘mannelijke sporten’ en versierde zijn kamer met lelies, zonnebloemen, Chinees porselein en pauwenveren. Het graf van deze Ierse schrijver Oscar Wilde op het Parijse kerkhof Père Lachaise is nu gerenoveerd. Voor het graf is een glazen wand geplaatst om de tombe van ‘de illustere dandy’ te beschermen tegen lippenstift van kussende bewonderaars.

Oscar Wilde stond bekend om zijn extravagante levenswijze. Hij was een toneelschrijver, literair schrijver, dichter en estheet. Oscar werd geboren op 16 oktober 1854 te Parijs als jongste zoon van Sir William en Lady Jane Wilde. Zijn moeder was een nationalistisch schrijfster die in Ierland bekend werd onder de pseudoniem Speranza. Zijn vader was een oog- en oor chirurg die daarnaast boeken schreef over archeologie en folklore. De familie Wilde behoorde tot de Anglo-Ierse bovenlaag in Ierland.

Esthetische en decadente beweging In 1871 ging Oscar klassieke talen studeren aan het Trinity College in Dublin en volgde vanaf 1874 onderwijs aan het Magdalen College in Oxford. Al tijdens zijn studententijd in Oxford werd hij bekend door de rol die hij speelde in de esthetische en decadente beweging. Het was een geestelijke stroming die in het laatste kwart van de negentiende eeuw vooral aanhang verwierf onder de ontwikkelden in West-Europa. Binnen deze groep heerste teleurstelling over de teloorgang van zekerheden, van verlies van duidelijkheid over de na te streven toekomst, maar ook van weerzin tegenover de geldzucht van de burgerlijke maatschappij en het geloof dat de wetenschap en industrie alle problemen zullen oplossen. Kunst werd gezien als een vrijplaats van die banale wereld. De mensen uit deze beweging streefden naar schoonheid en zuiverheid.

Schrijven van toneelstukken Hij paste zowel zijn uiterlijk als zijn levenswijze aan deze esthetiek en decadentie aan. Zo liet hij zijn haar groeien, toonde hij minachting voor ‘mannelijke sporten’ en versierde hij zijn kamer met lelies, zonnebloemen, Chinees porselein en pauwenveren. Hij was een voorvechter van het principe ‘L’art pour l’art’ (‘Kunst om kunst’). Het ging hierbij om schoonheid in kleur en vormgeving. Toen hij in 1879 zijn bul behaalde, begon hij met het schrijven van toneelstukken. Daarnaast hield hij wilde lezingen over esthetische waarden. Zijn eerste toneelstuk Vera, or the Nihilists, publiceerde hij in 1880.

Oeuvre Behalve met het geven van lezingen hield Wilde zich bezig met schrijven voor en het redigeren van tijdschriften als de Pall Mall Gazette (1887-1889) en was hij redacteur van Women’s World.  In 1888 verscheen zijn eerste verzameling sprookjes in The Happy Prince and Other Tales. Drie jaar later bracht hij zijn enige roman The Picture of Dorian Gray uit. Volgens critici vertoonde dit werk sterke autobiografische trekken. Wilde is echter het bekendst geworden en gebleven door zijn toneelstukken. Vanaf 1892 werd er vrijwel jaarlijks een nieuw toneelstuk van hem uitgebracht: Lady Windermere's Fan (1892), A Woman of No Importance (1893),  An Ideal Husband (1895) en The Importance of Being Earnest (1895).  De laatste jaren van zijn leven bracht hij in armoede en ballingschap door in Frankrijk. Hij stierf op 30 november 1900 aan een hersenvliesontsteking. Hij was toen 46 jaar oud.

Na zijn dood Het graf van Oscar Wilde groeide na zijn dood uit tot een bedevaartsoord. Het werd door zijn nazaten uitgeroepen tot historisch monument. In de eerste jaren lag het graf er nog vredig bij,  totdat iemand tien jaar geleden op het idee kwam zijn of haar rood gestifte lippen tegen de grafstenen te drukken. De trend was gezet en sindsdien is het graf bedekt onder een dikke laag lippenstift. Met steun van de Ierse regering is het graf nu gerenoveerd en is een glazen wand aangebracht om het graf tegen deze zoeners te beschermen. Lees hier meer over het persoonlijk leven van Oscar Wilde. 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.