Geen afbeelding beschikbaar

Gregorius van Tours, Jonathan Swift en Winston Churchill

Tijdens de Tweede Wereldoorlog groeit hij uit tot het symbool van Britse weerstand tegen de Duitsers. Vooral zijn radiotoespraken gericht aan het Britse volk werken zeer motiverend. Winston Churchill wordt geboren op 30 november 1874. In 2002 werd hij door de Britse bevolking zelfs gekozen tot de ‘Grootste Brit Allertijden’.

In eerste instantie lijken een Frankische historicus, een Ierse schrijver en een Britse oorlogspremier niet veel gemeen te hebben. Toch delen Gregorius van Tours, Jonathan Swift en Winston Churchill minimaal één ding: hun geboortedatum is 30 november.

Gregorius van Tours (539-594) werd in Midden-Gallië  geboren als zoon van een Gallo-Romeinse adellijke familie. In zijn jonge jaren werd Gregorius ernstig ziek. Tijdens deze ziekte zwoer hij dat hij geestelijke zou worden, indien hij zou herstellen. Dat deed hij. Gregorius bracht het grootste deel van zijn leven door in Tours, wat een kruispunt was van de Merovingische cultuur. Hij had banden met bijna iedereen van de hoge geestelijkheid en de hoge adel van de Franken. In 573 werd hij gekozen tot bisschop van Tours. Gregorius is bekend geworden als de schrijver van de Decem Libri Historiae. Dit zijn tien boeken over de geschiedenis van de Frankische Merovingen en hun koninkrijken. Deze geschiedenis begint bij de schepping van de wereld en loopt door tot het jaar 592. Hij is hiermee de belangrijkste bron voor de geschiedenis van de Merovingen. Gregorius schreef in een laat-Latijns dialect. Sommigen beweren dat Gregorius hier bewust voor gekozen heeft, zodat zijn werk door een groter publiek gelezen kon worden. Gregorius stierf omstreeks 594.

Jonathan Swift (1667-1745)  werd in Dublin geboren als kind van Engelse ouders. Hij haalde in 1686 zijn Bachelor of Arts-graad aan de Universiteit van Dublin en later in 1692 haalde hij zijn Master-graad aan de Universiteit van Oxford. In 1689 werd Swift assistent van de Engelse diplomaat Sir William Temple in Surrey. Daar ontmoette hij de achtjarige Esther Johnson. Hij gaf haar de bijnaam Stella en zij zouden hun hele leven een bijzondere relatie behouden. Sommigen beweren dat zij in 1716 in het geheim trouwden, dit is echter nooit bewezen. In de laatste jaren van de zeventiende eeuw schreef Swift zijn eerste satirische werk: A Tale of a Tub. Tussen 1701 en 1713 woonde hij afwisselend in Londen, Dublin en Laracor. In dat laatste plaatsje vlakbij Dublin had Swift een parochie met vijftien leden, waar Stella zich bij hem voegde. In deze periode schreef hij politieke pamfletten. Het bekendste werk van Swift is echter Gulliver’s Travels (1726). Delen van dit werk zijn verwerkt tot kinderboeken. De vier boeken die samen Gulliver’s Travels vormen zijn tezamen echter een satirisch meesterwerk tegen de mensheid in het algemeen en de politieke en sociale wantoestanden uit Swifts tijd. Swift leed aan de ziekte van Ménière en de laatste jaren van zijn leven kreeg hij afasie. Op 19 oktober 1745 overleed hij in Dublin.

Winston Churchill (1874-1965) werd geboren in het Engelse dorpje Woodstock. Op negentienjarige leeftijd voegde hij zich bij het Britse leger, waar hij oorlogsverslaggever werd. Later verruilde hij het leger voor een politieke loopbaan en in 1906 trad hij voor het eerst toe in de Britse regering. Tijdens de Eerste Wereldoorlog vocht Churchill korte tijd mee aan het westfront en was hij eerst minister van Marine en later minister van Munitie. In de jaren dertig leek zijn politiek loopbaan beëindigt. Nadat Hitler aan de macht kwam in Duitsland werd hij echter een fel tegenstander van de Britse premier Chamberlain, die probeerde een Tweede Wereldoorlog te voorkomen. Op 10 mei 1940 volgde Churchill deze Chamberlain op als premier van Groot-Brittannië. In die rol groeide hij uit tot het symbool van de Britse weerstand tegen de Duitse overheersing. Met name zijn radiotoespraken, waarin hij op emotionele toon duidelijk maakte dat Engeland zich nooit over zou geven aan Hitler, waren een grote inspiratie voor het Britse volk. Na de Tweede Wereldoorlog werd Churchill in 1951 voor de tweede keer tot premier verkozen. Op 24 januari 1965 overleed Churchill aan de gevolgen van een zware beroerte.

Personen: 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Bloederige goudkoorts in Australië, 1854

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

De autoloze zondag door olieboycot tegen Nederland

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Wereldwonder: de kolossus van Rhodos

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 12 oktober 23:59 u. een abonnement.