Grondwet uit 1848 te zien bij ProDemos in Den Haag

Op dinsdag 16 april om 16.00 uur vindt de feestelijke opening plaats van de tentoonstelling van de originele Grondwet uit 1848 door Martin Berendse, directeur van het Nationaal Archief, en Kars Veling, directeur van ProDemos. De Grondwet 1848 is vanaf dat moment tot en met 1 oktober te bewonderen in het Bezoekerscentrum van ProDemos.

De Grondwet van Thorbecke uit 1848 legde de basis voor ons huidige bestuurlijke stelsel. Vanaf toen waren de ministers verantwoordelijk voor het beleid, en niet langer de koning. De Tweede Kamer der Staten-Generaal kreeg veel meer invloed en werd bovendien rechtstreeks - weliswaar voorlopig nog door een beperkte groep kiezers - gekozen. Hiermee kreeg het volk meer macht. De grondwet van 1848 wordt dan ook gezien als het begin van onze parlementaire democratie.

Samenwerking

Dat de Grondwet uit 1848 nu te zien is bij ProDemos, is het eerste concrete resultaat van de samenwerking tussen het Nationaal Archief en ProDemos. Zo wordt er ook samengewerkt aan het ontwikkelen van een educatief programma voor het Nationaal Archief.

Openingstijden

 gahetNA.nl) De gedrukte versie van de Grondwet van 1848 (bron: gahetNA.nl)

De Grondwet is tot en met 1 oktober te zien in het Bezoekerscentrum van ProDemos, Hofweg 1 in Den Haag. Het Bezoekerscentrum is geopend op maandag t/m zaterdag van 09.30 tot 17.00 uur en op zondag van 11.00 tot 16.00 uur. Op feestdagen is het Bezoekerscentrum gesloten.

Over ProDemos

ProDemos – Huis voor democratie en rechtsstaat informeert burgers over de democratische rechtsstaat en stimuleert hen om hierin een actieve rol te spelen. Om zoveel mogelijk mensen bij de politiek te betrekken, werkt ProDemos op gemeentelijk, provinciaal en landelijk niveau. Bekende activiteiten zijn de gratis educatieve dagen voor scholieren in politiek Den Haag en de StemWijzer. Kijk voor meer informatie op de website van ProDemos.

Over het Nationaal Archief

Als 'nationaal geheugen' van Nederland beheert het Nationaal Archief bijna 1000 jaar geschiedenis van Nederland in meer dan 110 kilometer archiefmateriaal, 15 miljoen foto's en 300.000 kaarten.

In het najaar van 2013 opent het Nationaal Archief de tentoonstelling Het geheugenpaleis. Aan de hand van verschillende archiefstukken worden 11 historische verhalen verteld. Ga voor meer informatie over deze tentoonstelling naar de webexpo van Het geheugenpaleis op de website gahetNA.nl.

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Tijdperken: 

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 1 september 23:59 u. een abonnement.

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.