Groniek op IsGeschiedenis

Groniek gaat maandelijks een aantal verdiepende, wetenschappelijke artikelen op IsGeschiedenis plaatsen. We starten met twee intrigerende longreads over 's lands eerste vrouwelijke studente & een pleidooi voor een Scientific Turn in de geschiedwetenschappen, geniet ervan!

Anna Maria van Schurman (1607-1678), de Europese Pallas van wijsheid

NaamloosAnna Maria van Schurman werd in 1636 de eerste studente. Ruim twee eeuwen later werd Aletta Jacobs (1872) de tweede studente en na haar vele anderen. De uitsluiting van vrouwen had veel te maken met het Latijn, de enige voertaal aan de universiteiten. Dat was een groot struikelblok, behalve voor Van Schurman. Lees verder

 

Pleidooi voor een Scientific Turn

OLIFANTAan wie in Nederland een opleiding geschiedenis volgt wordt het al snel duidelijk gemaakt: tussen de werking van de geschiedenis en de werking van de natuur bestaan onoverbrugbare verschillen. Historici laten zich doorgaans dan ook weinig aan de natuurwetenschappen gelegen liggen. Deze houding is echter hoognodig aan herziening toe. De natuurwetenschappen zijn de afgelopen anderhalve eeuw veel dichter bij het traditioneel geschiedwetenschappelijke wereldbeeld in de buurt gekomen. Het moment is aangebroken hernieuwde inspiratie te zoeken. Lees verder

Historisch Tijdschrift Groniek

logo%20groniek%20jpegHistorisch Tijdschrift Groniek is een uitgave van Stichting Groniek en verschijnt vier maal per jaar. De redactie wordt gevormd door studenten Geschiedenis aan de Rijksuniversiteit Groningen. Groniek is in de vier decennia van zijn bestaan uitgegroeid van een bescheiden faculteitsblad tot een historisch tijdschrift dat landelijke bekendheid geniet. Bijdragen van prominente historici uit binnen- en buitenland, waaronder Frank Ankersmit en Hayden White, maken Groniek tot een breed gelezen wetenschappelijk kwartaaltijdschrift.

Groniek wijdt zich aan thema’s die in het brandpunt van het historisch debat staan. In de laatste jaren heeft dit geresulteerd in spraakmakende nummers als Gewelddadig Verleden, Hollands Licht en Late Oudheid. Komende tijd zullen nummers verschijnen over toeschouwers van de Franse Revolutie, vrouwen in de geschiedenis, en het naoorlogs economische denken.

 

Wilt u meer longreads lezen? Kijk dan eens onder het kopje Verdieping!

De ‘Great White Fleet’: Amerikaans spierballenvertoon

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Special: Echt nep / maand van de geschiedenis

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Kinderwetje van Van Houten 1874

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.

200 jaar redders op zee - jubileum KNRM

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 3 oktober 23:59 u. een abonnement.