Geen afbeelding beschikbaar

Grootste bosbranden uit de historie van Colorado

Regelmatig woeden er in de Amerikaanse staat Colorado hevige bosbranden. In de zomer van 2012 werd meer dan 2500 hectare bos in de as gelegd. Volgens gouverneur Hickenlooper ging het toen om ’de ergste bosbranden in de historie van Colorado’. Deze staat vormt wel vaker het toneel van hevige bosbranden, waaronder de ‘Storm King Fire’ van 1994 en de ‘Hayman Fire’ van 2002.


De Amerikaanse staat Colorado bestaat voor bijna de helft uit bosgebied, waardoor de regio tijdens periodes van droogte erg vatbaar is voor branden. In het afgelopen decennium vonden er ieder jaar dan ook ruim 2.000 bosbranden plaats. Veruit de meeste van deze branden kunnen tijdig geblust worden, maar sommigen slagen erin om uit te groeien tot oncontroleerbare vuurzeeën.


Storm King Fire


Dit gebeurde ook toen op 2 juli 1994 de bliksem in sloeg aan de voet van de Storm King Mountain. Aanvankelijk leek het brandje zich niet verder uit te breiden, en dus besloot de brandweer het vuur uit te laten branden. Toen de bosbrand na enkele dagen echter nog niet was gedoofd, begonnen een aantal omwonenden zich toch zorgen te maken.


Op 5 juli besloot de brandweer daarom alsnog in te grijpen en begon onder meer met de aanleg van een ‘vuurgordel’ om uitbreiding van de brand te voorkomen. De volgende dag sloeg het weer echter volledig om en ging het zeer hard waaien, waardoor het beperkte brandje al snel veranderde in een uitslaande brandhaard. Veertien brandweermannen slaagden er, vanwege het ruige terrein, niet in om het vuur te ontlopen en kwamen om in de vlammenzee.


Hayman Fire


De grootste bosbrand uit de geschiedenis van Colorado ontstond op 8 juni 2002, ongeveer 50 kilometer ten noorden van de stad Colorado Springs. Later zou blijken dat de brand was aangestoken door Terry Barton, een medewerker van het Amerikaanse Staatsbosbeheer. In de rechtszaak beweerde Barton dat ze het vuur per ongeluk veroorzaakte toen ze een brief van haar ex-man wilde verbranden, maar desalniettemin veroordeelde de jury haar wegens brandstichting.


Door de bosbranden die zij veroorzaakte kwamen uiteindelijk 6 mensen om het leven en ging meer dan 550 vierkante kilometer bosgebied in vlammen op. Hiermee is het veruit de grootste bosbrand uit de historie van Colorado. Naast dit gegeven is de Hayman Fire vooral bekend geworden vanwege een beroemde uitspraak van de toenmalige gouverneur Bill Owens. Toen hem door journalisten gevraagd werd hoe het er in zijn staat uit zag, antwoorde hij: “It looks as if all of Colorado is burning today”.


High Park Fire


De bosbrand die nu woedt in Colorado is bekend komen te staan als de ‘High Park Fire’. Het vuur ontstond toen er op de ochtend van 9 juni 2012 bliksem insloeg in de bossen nabij Fort Collins. Inmiddels omvat de bosbrand al meer dan 350 vierkante kilometer en is er een 62-jarige vrouw om het leven gekomen. Daarnaast zijn er minstens 257 huizen in vlammen opgegaan, waardoor het inmiddels de meest destructieve bosbrand uit de geschiedenis van Colorado is.

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.