The Great Train Robbery

Grootste treinoverval ooit

Londen 1963- Weglopen van een treinoverval met £2.6 miljoen is niet zomaar iets. Bruce Reynolds en zijn bemanning slaagde erin deze buit eigen te maken, vrijwel geheel zonder geweld. Op 8 augustus 1963 overvielen zij een trein, een overval die voor altijd bekend zou staan als ‘The Great Train Robbery’.

2,6 miljoen Britse pond

Op 7 augustus 1963 vertrok een posttrein van Glasgow Central Station naar Londen. Eén van de karren was geclassificeerd als High Value Package (HVP), die doorgaans grote bedragen geld bevatten. De totale waarde hiervan bedroeg meestal £300.000, maar omdat er net feestdagen waren geweest, kwam de buit op £2.6 miljoen uit. In 2020 zou dit pakweg €48 miljoen waard zijn geweest.

Bruce Reynolds houdt trein staande

Een dag later, rond drie uur ’s ochtends, stonden de overvallers klaar nabij Sears Crossing in Buckinghamshire. Ze hadden een groen licht afgeplakt en gebruikten een grote batterij om het rode licht aan te drijven. De trein moest noodgedwongen stoppen en de bende van zeventien mensen, onder leiding van Bruce Reynolds, nam het voertuig over. De overvallers moesten de trein verder laten rijden om het geld over te hevelen naar hun truck bij de Bridego Bridge. Maar de treinbestuurder die ze hadden ingehuurd voor die klus, bleek niet om te kunnen gaan met het soort trein.

Gijzeling machinist

Er zat niks anders op dan de oorspronkelijke treinbestuurder te gebruiken, maar die wilde niet meewerken. Hij is toen op zijn hoofd geslagen - de enige vorm van geweld tijdens de treinroof - en werd gedwongen de trein te verplaatsen. Daarna stond niks de overvallers meer in de weg. Binnen dertig minuten was de buit overgeheveld en waren de dieven verdwenen.

Grootste treinoverval in Britse geschiedenis

Hoewel ze aanvankelijk wegkwamen met het geld, duurde hun geluk niet lang. Na de overval waren de mannen naar hun schuilplaats gegaan. De politie liet het er echter niet bij zitten en vond de schuilplaats. De overvallers waren toen al vertrokken, maar de politie vond hun vingerafdrukken. Nog geen jaar na de overval werden elf van de dieven opgepakt en berecht. Vrijwel al het geld dat werd gestolen is echter nooit meer teruggevonden. Deze gebeurtenis staat daarom bekend als de grootste overval in de Britse geschiedenis.

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Ontdek Geschiedenis Magazine!

Lees Ons Amsterdam

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de de geschiedenis van Amsterdam.

Decembertip: Boek (88 pag) over geschiedenis Oudemirdumerklif.
Prijs 12,50 (ex porto 4).  Informatie, bestellen via email

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. Het is gratis!