1931: Werkloze mannen staan in de rij voor de gaarkeuken, opgesteld door Al Capone. Bron: Wikimedia Commons.

Grote Depressie en de New Deal

Het Centraal Plan Bureau waarschuwde vandaag voor te forse bezuinigingen, omdat die de economie kapot zouden maken. Morgen publiceert het CPB de nieuwste economische cijfers, die tekenen van recessie zullen vertonen. In de jaren ‘30 van de vorige eeuw vond er de Grote Depressie plaats. In de VS konden werklozen toen nauwelijks een beroep doen op een sociaal vangnet. De toenmalige regering onder leiding van president Franklin Roosevelt besloot om juist te investeren in de opbouw van een verzorgingsstaat.

De Grote Depressie

De Grote Depressie werd veroorzaakt door de Wall Street beurskrach van 1929, waarbij het vertrouwen in de financiële sector in één klap instortte. In de Verenigde Staten verloren talloze mensen hun baan en een diepe armoede trof het land. Op de foto hierboven is een gaarkeuken afgebeeld, opgezet door de maffiabaas Al Capone. Velen konden namelijk niet eens meer hun eigen eten verschaffen, en moesten het hebben van dergelijke vormen van liefdadigheid.

De New Deal

Toenmalig president Herbert Hoover van de Republikeinse Partij greep nauwelijks in. Er ontstond grote onvrede en een bekend protest was dat van oorlogsveteranen die kampementen opsloegen aan de rand van Washington. De Democraat Franklin Delano Roosevelt won in 1932 met een forse meerderheid de verkiezingen. Hij beloofde een New Deal. Dit behelsde een uitgebreid pakket aan maatregelen om een sociale zekerheid op te bouwen en openbare werken uit te voeren voor de werkgelegenheid. Zo liet Roosevelt in de Tennessee Valley een aantal dammen bouwen die de regio van stroom voorzagen en de Social Security Act van 1935 zorgde voor de financiële ondersteuning van ouderen, gehandicapten en werklozen.

Huidige crisis

De New Deal was opgezet met het idee het directe lijden van mensen te verlichten en de economie nieuwe impulsen te geven. Bij de huidige crisis, hoewel anders van aard, wordt juist fors gekort in de sociale zekerheid. Hoe de extra bezuinigingen vorm zullen krijgen, zal in de komende maanden duidelijk worden.

Lees hier meer over de New Deal en de Grote Depressie

Afbeelding

Ook interessant: 

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.