Paus Urbanus V

Guillaume Grimoard wordt paus Urbanus V

Op 28 september 1362 wordt Guillaume Grimoard verkozen tot nieuwe paus. Hij zal regeren onder de naam Urbanus V. Hij is gedwongen tijdens zijn tijd als paus in Avignon te verblijven door het Babylonische ballingschap der pausen. Hij stichtte meerdere onderwijsinstellingen en voor zijn werk werd hij in 1870 heilig verklaard.


Paus Urbanus V


Paus Urbanus V werd in 1310 in het Franse Languedoc geboren als Guillaume Grimoard. Hij was de zoon van William de Grimoard en Amphélise de Montferrand en begon al vroeg met zijn religieuze carrière. Hij werd monnik in de Priory of Chirac waar hij werd klaargestoomd voor een leven als geestelijke. Guillaume was een academisch talent en ging studeren aan verschillende universiteiten waar hij zich verdiepte in het kerkrecht en hier ook een doctoraat in behaalde. Hij ging hierna ook zelf lesgeven in onder andere Parijs en Avignon.


Vertegenwoordiger van Innocentius


In 1361 werd hij verkozen tot hoofd van de abdij van Saint Victor in Marseille. Een jaar later werd hij naar Napels gestuurd om daar de paus Innocentius VI te vertegenwoordigen. Toen hij terug kwam van deze reis bleek paus Innocentius op 12 september 1362 te zijn overleden. Er moest een nieuwe paus worden verkozen. Tot zijn verrassing werd Guillaume op 28 september 1362 verkozen tot nieuwe paus. Op dat moment had hij nog niet eens de status van bisschop. Dit werd hem eerst toegekend waarop hij op 6 november van dat jaar gekroond werd tot paus door kardinaal Andouin Aubert.


Stimulator van onderwijs


Tijdens zijn periode als paus stimuleerde hij het onderwijs in grote mate. Hij stichtte een universiteit in Hongarije en scholen in Quézac en Bédouès. Ook stichtte hij de hogeschool van Saint Benedict. Verder heeft hij de muziekschool in Toulouse en de school voor de medicijnen in Montpellier van de ondergang gered.


Terugkeer naar Rome


Belangrijk voor Urbanus was verder de terugkeer van de pausen naar Rome. In 1305 had de Franse koning Filips IV paus Clemens V overtuigd dat het beter was om als paus te zetelen in Avignon dan in Rome dat zich in roerige tijden bevond. Zodoende begon in 1309 wat we nu ook wel noemen het Babylonisch ballingschap der pausen waarbij de paus zich voortaan in Avignon bevond en niet in Rome. Urbanus vertrok naar Rome om daar wederom de pauselijke zetel te vestigen. Hij kwam op 16 oktober 1367 aan in Rome maar na de realisatie dat hij hier een minder stabiel machtscentrum had keerde hij in september 1370 terug naar Avignon. Kort na zijn reis werd Urbanus ziek en stierf op 19 december 1370. Hij werd opgevolgd door paus Gregorius XI. In 1870 werd hij heilig verklaard door paus Pius IX.  

Bronnen


-         Princeton.edu, Pope Urban V


-         Catholicunderthehood, Today in Catholic History (...)  


-         Newadvent.org, Pope Bl. Urban V  


Afbeelding


-        Wikimedia Commons, Papa Urbanus Quintus

Rubrieken: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.