Hap, slik, weg. Bijtincidenten in de sport.

Bij de WK-wedstrijd van Italië tegen Uruguay op 24 juni 2014 kon de spits van Uruguay, de ex-Ajaciet en Liverpool FC-speler Luis Suarez, het weer niet laten. In een confrontatie met de Italiaanse verdediger Giorgio Chiellini besprong de Uruguyaanse spits de rug van de verdediger en beet hem in zijn schouder. Gek genoeg is Suarez niet de enige sportman die zijn tegenstanders bijt wanneer het hem niet zint.

 

Mike Tyson bijt tegenstander in oor

De bekende bokser Mike Tyson beet zijn tegenstander Evander Holyfield tot tweemaal toe tijdens een bokswedstrijd op 28 juni 1997. Tijdens de WBA Zwaartegewicht Kampioenschappen stonden de twee boksers tegenover elkaar in de ring tijdens de derde ronde, toen Tyson zonder gebitsbeschermer op Holyfield afkwam. Nadat Tyson werd opgedragen het bitje weer in te doen, begon de volgende gevechtsronde.

Diskwalificatie Mike Tyson

Zodra Holyfield hem vast had, draaide Tyson zich naar zijn tegenstander toe en beet een stuk uit zijn oor. Holyfield schreeuwde het uit en de scheidsrechter overwoog de wedstrijd stil te leggen. Na een kort beraad werd besloten dat er twee punten werden afgetrokken bij Tyson en de wedstrijd zou doorgaan. Bij een volgende aanval kreeg Tyson wederom het oor van Holyfield te pakken en beet hem voor de tweede keer in de wedstrijd.

De wedstrijd werd gestaakt en scheidsrechter Mills Lane besloot Tyson te diskwalificeren. Woedend sloeg Tyson in de rondte, terwijl de beveiliging probeerde Holyfield in een hoek van de ring te beschermen. Na het incident verloor Tyson zijn bokslicentie en kreeg hij een boete van drie miljoen dollar. Door Tysons diskwalificatie won Holyfield het kampioenschap.

Felicitatie door bijten in genitaliën

De vreugde van de middenvelder van Sevilla FC Francisco Gallardo kreeg wel een heel bizarre wending bij de wedstrijd tegen Real Valladodid in november 2001. Nadat zijn teamgenoot José Antonio Reyes had gescoord, kwam Gallardo op hem af om hem te feliciteren. In plaats van de gebruikelijke felicitaties boog Gallardo zich over Reyes heen en beet hem in zijn genitaliën.

De Royal Spanish Football Federation schorste Gallardo na het incident en gaf hem een boete vanwege het schenden van de waardigheid en het decorum van de sport. Gallardo zelf deed luchtig over het incident en vond de reacties op zijn vreugdebeet allemaal wat overdreven.

Jarkko Ruutu bijt door ijshockeyhandschoen

Ook tijdens een ijshockeywedstrijd van de Ottowa Senators tegen de Buffalo Sabres op 6 januari 2009 was het weer raak. De Ottowa Senators-speler Jarkko Ruutu beet zijn tegenstander Andrew Peters door zijn handschoen heen, zo hard dat hij door de huid van de rechterduim van de aanvaller ging. Peters verliet in shock en met bebloede hand het speelveld.

Ruutu meende nadien dat Peters tot driemaal toe zijn hand in zijn gezicht wreef en dat hij toen besloot een hap te nemen. De Senators coach koos de kant van Ruutu en was er ook van overtuigd dat Peters hem had uitgedaagd. Uiteindelijk besloot de ijshockeybond Ruutu twee wedstrijden onbetaald te schorsen en hem een boete op te leggen van 31.700 dollar.

Overige bijtincidenten

Naast de eerder genoemde voorbeelden zijn er nog tal van bijtincidenten in allerlei takken van sport voorgekomen. Luis Suarez blijkt dus niet de enige te zijn die niet vies is van een hapje uit het lijf van zijn tegenstander. De wereldwijde verontwaardiging over Suarez bijtgrage trekjes is groot, maar de vraag is of de FIFA besluit vervolgstappen te ondernemen naar aanleiding van de videobeelden van de wedstrijd Uruguay-Italië.

 

Rubrieken: 

Landen: 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.