Geen afbeelding beschikbaar

Helen Gurley Brown: hoofdredactrice van Cosmopolitan

“Zonder haar zou Sex and the City vandaag de dag nooit bestaan hebben”, aldus columniste Mia Freedman in reactie op het overlijden van Helen Gurley Brown. Gisteren werd bekend dat de voormalig hoofdredactrice van Cosmopolitan op 90-jarige leeftijd is overleden in een ziekenhuis in New York. Gurley was een fanatiek voorvechtster van de seksuele onafhankelijkheid van de vrouw en werd wereldberoemd door haar boek ‘Seks and the Single Girl’.

Helen Gurley Brown werd geboren op 18 februari 1922 in Green Forest Arkensas. Ze was de dochter van politicus Cleo Gurley, maar hij overleed als gevolg van een liftongeluk toen zij slechts tien jaar oud was. In 1941 behaalde Helen haar diploma aan het Woodbury Business College en kreeg ze een baan aangeboden bij het  William Morris Agency, een bureau dat talenten wierf voor in de entertainmentindustrie. Uiteindelijk kwam Gurley terecht bij het reclamebureau Foot, Cone & Belding, waar ze binnen enkele jaren uitgroeide tot een van de best betaalde advertentieschrijvers van Amerika.

Sex and the Single Girl

In 1962 nam haar loopbaan echter plots een andere wending door de publicatie van haar boek ‘Seks and the Single Girl’. Gurley, zelf net drie jaar getrouwd, stelde in het boek dat vrouwen net zo veel recht hadden op seksuele vrijheid als mannen, ook buiten het huwelijk. “Liefde, seks en geld, vrouwen kunnen het allemaal hebben”, zo beweerde de schrijfster. Het was een visie die zelfs de meeste feministen van die tijd nog te ver vonden gaan. Onder het publiek bleek het boek echter een groot succes; binnen drie weken verkocht Gurley meer dan twee miljoen exemplaren.

Cosmopolitan Magazine

Drie jaar na de publicatie van haar controversiële boek kreeg Gurley een baan aangeboden als hoofdredactrice van het noodlijdende blad ‘Cosmopolitan’. De Amerikaanse maakte van deze positie gebruik om haar ideaal van een vrouwelijke seksuele revolutie nog verder te bevorderen. De meeste vrouwen in de Cosmopolitan vormden het rolmodel van een zelfstandige, ontwikkelde en modebewuste vrouw, ook wel een ‘Cosmo Girl’ genoemd. Deze strategie van Gurley sloeg opnieuw aan en binnen twintig jaar verviervoudigde de oplage, van amper 800.000 in 1965 naar ruim 3 miljoen in 1983.

Overlijden

Ruim 30 jaar zou Gurley hoofdredactrice van de Cosmopolitan blijven, totdat ze in 1997 vervangen werd door Bunnie Fuller. Ze bleef echter nog wel haar invloed uitoefenen over het blad, onder meer vanuit haar positie als redactrice van de 59 internationale edities van het blad. In 2008 zette het tijdschrift ‘Slate’ haar dan ook nog op plaats 13 in de lijst van de ‘meest invloedrijke Amerikanen boven de 80’. Helen Gurley Brown overleed gisteren, 13 augustus 2012, op 90-jarige leeftijd.

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Hitler profiteerde van gevangenis straf

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Wereldwonder: de vuurtoren van Alexandrië

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

De Evacuatie uit Duinkerken, 1940

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór vrijdag 1 december 23:59 u. een abonnement.

welkomstcadeau Geschiedenis Magazine

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een van de tijdelijke welkomstcadeaus!