Geen afbeelding beschikbaar

Herdenking revolutie van Cuba

Onder het bevel van Castro vallen 119 rebellen de Moncada kazerne in Santiago de Cuba aan. Een legerpatrouille merkt de aanvallers echter op en de aanval wordt in de kiem gesmoord. 55 aanvallers  werden gevangen. Het lukt Castro en een paar anderen om te ontsnappen naar nabij gelegen bergen. Op 25, 26 en 27 juli wordt ieder jaar de revolutie van 1953 herdacht.

Aanval mislukte

Het was de bedoeling geweest om de kazerne te veroveren en de wapens die op de kazerne aanwezig waren mee te nemen. De rebellen waren van plan daarna de bergen in te vluchten en een guerrillastrijd te voeren tegen het regime van president Fulgencio Batista. De aanval mislukte en veel rebellen vonden de dood. Castro en enkele andere mannen wisten de beregen in te vluchten, maar werden al snel opgespoord en opgepakt. Castro belandde in de gevangenis.

Vrijlating, ballingschap en premier

Na twee jaar, op 15 mei 1955, kwam Fidel Castro vrij als gevolg van een algemene amnestie. Krap een maand later, op 12 juni 1955, richtte hij de ´Beweging van de 26e juli´ (M-26-7) op. Hij ging vervolgens in ballingschap in Mexico, waar hij Che Guevara ontmoette. De rebellen van de M-26-7 besloten eind 1956 weer terug te keren naar de jungle van Cuba, om de guerrillastrijd van daaruit te voeren. Na twee jaar strijd werd dictator Batista op 1 januari 1959 verjaagd. Castro nam vervolgens Havana in en werd premier.

 

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Nixon

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!