Hermann Göring pleegt zelfmoord

In de nacht van 15 op 16 oktober 1946 pleegt nazileider Hermann Göring zelfmoord in zijn cel in Neurenberg. Het Proces van Neurenberg was gericht tegen 24 nazikopstukken en duurde van 20 november 1945 tot 1 oktober 1946. Bij het proces was Göring veroordeeld tot dood door ophanging. Vlak voor de uitvoering van het vonnis, dat op 16 oktober om twee uur ’s nachts stond gepland, nam Göring een zelfmoordpil.

Rol van Göring in de Duitse politiek

Hermann Göring speelde een belangrijke rol in de politiek van de nazi’s tijdens de Tweede Wereldoorlog. Göring was een vooraanstaand politicus, militair leider in Duitsland en vanaf 1935 bevelhebber van de Luftwaffe, de Duitse Luchtmacht. In 1940 benoemde Hitler hem rijksmaarschalk, opperbevelhebber van het Duitse leger en in 1941 ook tot zijn opvolger. Hij was na Hitler de machtigste man van Duitsland.

Het Proces van Neurenberg

Het einde van de oorlog naderde en Duitsland was aan de verliezende hand. Hitler, Goebbels en Himmler pleegden zelfmoord voordat zij in handen van de geallieerden konden vallen. Göring gaf zich over aan de Amerikanen en werd gearresteerd. Hij werd naar Neurenberg overgebracht in afwachting van het proces. Hij werd uitgebreid ondervraagd tijdens het proces. Hij probeerde zijn onschuld te benadrukken. Op 1 oktober 1946 veroordeelden de rechters hem en tien andere hooggeplaatste nazi’s tot de doodstraf door ophanging. Göring diende een verzoek in tot doodstraf middels doodschieten, maar dit weigerde de rechtbank. Dit hoorde hij op de ochtend van 15 oktober.

Zelfmoord met gifcapsule

Op 15 oktober 1946 om 22.46 uur nam Göring een gifcapsule met cyaankali in. Hij zou die dag terneergeslagen zijn geweest, maar in de loop van de dag vrolijker zijn geworden. Een kwartier na de wisseling van de wacht om 22.30 uur nam hij de pil in. Hij was binnen enkele minuten dood. De dag voor zijn geplande executie schreef Göring een afscheidsbrief. Hierin maakte hij duidelijk het niet eens te zijn met de executiemethode. Hij schreef hierin ook dat hij de pil zelf mee naar binnen had gesmokkeld en dat hij niet wilde worden opgehangen.

Hoe Göring aan de pil kwam is lang een raadsel geweest. Hij zou hem op zijn lichaam hebben verstopt of van zijn vrouw hebben gekregen. Uit officieel onderzoek bleek dat hij de capsule zelf heeft mee gesmokkeld.

<h3>Bronnen</h3>
nl.wikipedia.org, <a title="Hermann Göring" href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Hermann_G%C3%B6ring" target="_blank">Hermann Göring
</a>en.wikipedia.org, <a title="Hermann Göring" href="http://nl.wikipedia.org/wiki/Hermann_G%C3%B6ring" target="_blank">Hermann Göring
</a>geschiedenis24.nl, <a title="Het proces van Neurenberg" href="http://www.geschiedenis24.nl/andere-tijden/afleveringen/2006-2007/Het-pr... target="_blank">Het proces van Neurenberg</a>
<h3>Afbeelding</h3>
<a title="Goering corpse" href="http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Goering-corpse.jpg" target="_blank">Wikimedia Commons</a>

&nbsp;

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Piet Hein

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

cover GM3

Het extra dikke nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 18 april. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen.