Geen afbeelding beschikbaar

Het Amsterdam Rijnkanaal

Op 21 mei 1952 werd het Amsterdam-Rijnkanaal geopend door toenmalige koningin Juliana. Het kanaal werd in de periode 1933-1952 gegraven en loopt van Amsterdam naar Wijk bij Duurstede. 

Plannen voor Amsterdam-Rijnkanaal

Het Amsterdam-Rijnkanaal was de opvolger van het Merwedekanaal. Het Merwedekanaal was in opdracht van oud-minister Klerck in 1883 uitgegraven, om in te spelen op de veranderende en florerende scheepvaart. In 1892 werd het Merwedekanaal in gebruik genomen. Tegen het einde van de negentiende eeuw werd het echter al duidelijk dat het Merwedekanaal het groeiend aantal schepen en de nieuwe grote schepen niet meer aankon. Het Merwedekanaal liep van Amsterdam naar Gorinchem. In 1931 besloot men over te gaan tot een vernieuwing van het kanaal, zodat deze meer toegankelijk werd voor allerlei soorten vrachtverkeer. Vanaf 1933 begon de bouw aan het nieuwe Amsterdam-Rijnkanaal. Hierbij werd het noordelijke deel van het Amsterdam-Rijnkanaal gevormd door het oudere Merwedekanaal en werd het zuidelijke deel vervangen door een nieuw kanaal tussen Utrecht, Wijk bij Duurstede en Tiel. Het oude Merwedekanaal bleef hoofzakelijk in oude staat, maar kreeg een aftakking tussen Jutphaas, Vreeswijk en Lekkanaal.

Moeizame bouw Amsterdam-Rijnkanaal

Het ontwerp voor het kanaal werd gemaakt door ingenieur Anton Mussert, die later bekend werd als de leider van de NSB in Nederland. Het project zorgde voor een toename aan werkgelegenheid, maar de werkzaamheden verliepen moeizaam tijdens de economische crisis in de jaren dertig. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden de werkzaamheden aan het kanaal volledig gestaakt. Tegen die tijd was het kanaal uitgegraven tot aan ’t Goy. Pas in 1952 was het kanaal volledig uitgegraven en klaar voor gebruik.

Verdere aanpassingen Amsterdam-Rijnkanaal

Na de opening van het Amsterdam-Rijnkanaal hielden de innovaties niet op. In 1961-1963 werd het kanaal breder gemaakt, van 58,5 meter naar 70 meter. En ook in 1965 werden er verdere verbredingen gedaan, met als gevolg dat verscheidene bruggen over het kanaal vervangen dienden te worden. Tegenwoordig is het kanaal variërend 100 tot 130 meter breed en heeft het een diepte van zo’n 5 à 6 meter.    

Rubrieken: 

Personen: 

Tijdperken: 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.