Het Bach Festival met een Luthers tintje

De staat Thüringen ligt in midden-Duitsland. Thüringen staat niet alleen bekend om haar mooie landschappen, legendarische burchten en rijke cultuur, maar ook om haar historische belang. Veel belangrijke personen werden in Thüringen geboren of hebben er gewoond. Voorbeelden hiervan zijn Bach, Luther en Goethe. Thüringen speelde een rol van grote betekenis in de Reformatie, onder andere doordat Luther hier een veilig heenkomen kon vinden, beschermd van de keizer. Temidden van de prachtige natuur en rijke cultuur van de Thüringse steden vindt jaarlijks het Bach Festival plaats.

Bach en Luther

Bach werd in 1685 geboren in de Thüringse stad Eisenach. Zijn jonge jaren speelden zich af in dit stadje. Interessant genoeg speelde deze stad bijna twee eeuwen eerder ook een rol in het leven van Maarten Luther. Hij ging hier vanaf zijn 15e naar de Lateinschule. Bach en Luther hadden nog meer gemeen: beiden waren rondtrekkende koorzangers verbonden aan de kerk van St George in Eisenach. Normaal gesproken draait het Bach Festival om, de naam zegt het al, Bach. Dit keer dus ook om Luther.

Het Bach Festival

Het Thüringen Bach Festival zal op 7 april 2017 van start gaan. Met 50 concerten, verspreid over 4 weekenden, is er een enorm aanbod van muziek. De eerste drie weekenden draaien om Bach. De concertielokaties hebben allen een historische link met het leven van Bach. Zo vindt het openingsconcert plaats in de Bachkerk in Armstadt. Dit concert wordt verzorgd door het Solomon Knot Baroque Collective. In deze kerk begon de internationale carrière van Bach. De muziekliefhebbers kunnen naast hun bezoek aan het concert ook een bezoek brengen aan het stadskasteel. Hier vindt men een Bach-tentoonstelling. Ook de romantische dorpskerk St Bartholomäus te Dornheim is een bezoek waard. Hier trouwde Bach in 1707 zijn vrouw, Maria Barbara. Op zaterdag 22 april geeft de Nederlandse Bachvereniging hier een concert. De Nederlandse Bachvereniging is het oudste Nederlandse ensemble voor Bachmuziek.

Het Lutherweekend

Het laatste weekend van het Bach Festival draait volledig om Luther. De festivalbezoeker krijgt een kijkje in het leven van de beroemde hervormer. In Eisenach ging Luther naar de Lateinschule, waar hij voorbereid werd op zijn universiteitscarrière. Op vrijdag 28 april wordt een lezing gegeven in het Lutherhaus. Een aanrader is een bezoek aan de doopkerk van Bach, die op een steenworp afstand van het Lutherhaus ligt. Verder speelt een klassiek kwartet stukken van Bach in de historische Wartburg. Deze burcht speelde een rol in de Investituurstrijd van de 11e-12e eeuw. Ook in de Reformatie speelt de burcht een rol: Luther zat hier na zijn excommunicatie 10 maanden lang ondergedoken. Verdere uitvoeringen vinden plaats in Muhlhausen, Erfurt en Weimar, allemaal plaatsen van belang in het leven van Duitslands meest beroemde hervormer. In Erfurt studeerde Luther, waarna hij in het klooster trad.

Luther to go app

Speciaal voor de 500e verjaardag van de Reformatie is voor wandelaars de Luther wandelroute ontwikkeld. Deze Lutherweg verbindt meer dan 30 belangrijke locaties uit het leven van Luther. De langeafstandsroute is in totaal 1.010 kilometer lang en verdeeld in meerdere etappes. Onderweg zijn verschillende stops waar het leven van Luther tastbaar wordt. In de ‘Luther to go’ app kunnen wandelaars alle routes vinden. Hij is gratis te downloaden en beschikbaar in het Engels en Duits. De routes worden volledig beschreven en is er achtergrondinformatie met tips, beste reistijd, moeilijkheidsgraad en overnachtingsmogelijkheden te vinden.

De ‘Luther to go’ app is te downloaden in de App Store en de Play Store.

De reistijd (ca. 6 uur) naar Thüringen is relatief kort, en maakt het een zeer geschikte bestemming om tijdens een van de weekenden het festival mee te maken.

Thüringen

<h3>Afbeelding</h3>
thueringer-bachwochen.de, foto <a href="http://www.thueringer-bachwochen.de/download/Audi-Jugendchorakademie_by_... target="_blank">Audi Jugendchorakademie </a>

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt