Geen afbeelding beschikbaar

Het echte monster Frankenstein

Op 19 augustus overleed horrofilmschrijver Jimmy Sangster. Hoewel hij schrijver was van meer dan 50 film- en seriescripts, werd hij voornamelijk bekend met de film The Curse of Frankenstein uit 1957. Dat was echter niet het filmdebuut van het monster van Frankenstein. In 1910 verscheen de creatuur voor het eerst op het witte doek. Het verhaal stamt af van een boek dat werd geschreven in 1818.

Het verhaal kent zijn oorsprong bij de Britse schrijfster Mary Shelley. Zij gaf haar boek Frankenstein uit in 1818, een verhaal over een wetenschapper, Victor, die een manier ontdekt om levenloos materiaal tot leven te brengen. In het verhaal verzamelde Victor lichaamsdelen van diverse lijken en trachtte een prachtig schepsel te maken dat moest dienen als vriend en metgezel. In plaats van de vriend, ontstaat er een monster in uiterlijk. Victor vluchtte uit afschuw uit zijn laboratorium. Het monster bleef achter in angst, verdriet en verwarring.

De naam Frankenstein wordt vaak verward met het geschapen monster, dat in den beginne eigenlijk naamloos is. Frankenstein is echter de wetenschapper. Ook is het personage na de uitgave van Shelley’s boek vaak als monster gebruikt in horrorfilms die uiteindelijk toch een zachte kant lijkt te hebben. Dit is echter een versimpeling van Shelley’s ware verhaal, dat ook wel tot het romantische griezel-genre gothic novel gerekend kan worden.

In het verhaal  van Shelly zocht de creatuur namelijk naar liefde en acceptatie, maar hoeveel hij ook leerde en hoe vaak hij de mensheid ook probeerde te helpen, hij werd altijd aangekeken alsof hij een gevaarlijk en angstaanjagend monster was. Victor werd door het monster overgehaald een vrouw voor hem te maken, maar de wetenschapper vermoordde zijn tweede creatie uit angst dat het een haatdragend wezen werd. Het monster doodde uit wraak de verloofde van Frankenstein. Aan het eind van het verhaal betuigde het monster zijn spijt en zei enkel te willen sterven.

Shelley baseerde het idee van het monster van Frankenstein op veel bronnen en verhalen, waarvan de grootste waarschijnlijk Prometheus is, gezien de ondertitel van haar boek the Modern Prometheus. Dit was de god die in de Griekse mythologie de mensheid heeft gecreëerd en hen het vuur bracht, wat uiteindelijk leidde tot menselijke zondes.

De nu overleden Jimmy Sangster schreef in 1957 het script voor de film The Curse of Frankenstein. Hoewel de film gebaseerd is op Shelley’s verhaal, wordt het monster afgebeeld als een non-intelligent en psychotisch wezen dat zonder berouw mensen vermoord. De film werd echter razend populair en wordt tot op de dag van vandaag beschouwd als een klassieker.

Rubrieken: 

Tijdperken: 

olympische spelen vrouwen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

druide

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!