Prins Reinier III en prinses Kelly

Het koningshuis van Monaco

Het koningshuis van Monaco ontstond in de dertiende eeuw, toen Francesco Grimaldi de macht greep.


De verovering van een rots


De plaats ‘Monaco’ werd gesticht in 1162, toen de Duitse keizer Frederick I het kleine stuk land toekende aan de Republiek van Genua. De Duitse keizer Hendrik IV gaf de haven van Monaco aan de Genuezen en vroeg ze in ruil daarvoor een fort te bouwen. Dit was bedoeld om piraterij tegen te gaan. Met de bouw van het vierkante fort met vier torens werd in 1215 begonnen.


De rol van de Genuezen


Genua was in de twaalfde eeuw een belangrijke en welvarende stad. Een van de aristocratische families was de familie Grimaldi. Nadat koning Frederick II van Hohenstaufen in conflict kwam met paus Innocentius IV ontstond er een scheuring in de Genuaanse aristocratie. Verschillende families kozen in het conflict de zijde van de koning of van de paus. Deze scheiding leidde ertoe dat de familie Grimaldi de stad moest verlaten.


De familie Grimaldi


De legende wil dat de familie op zoek ging naar een onderkomen in Monaco. Ze hadden niets minder dan het koningschap van Monaco op het oog. Op 8 januari 1297 ging Francesco Grimaldi verkleed als een monnik naar het fort. Omdat hij en zijn metgezel Reinier werden aangezien voor arme monniken, liet de bewaker ze binnen. Dat moest hij echter met zijn leven bekopen. De Grimaldi’s namen het fort in beslag. Reiniers zoon, Karel I, werd de eerste koning van Monaco in 1341.


Uitbreiding van het koninkrijk


In de veertiende eeuw veroverden de Grimaldi's de plaatsen Menton en Roquebrune en voegden ze toe aan het rijk. Vanaf dit moment werd het fort strategisch versterkt. In de vijftiende eeuw werd het uitgebreid tot het paleis zoals het vandaag de dag is.


De band met Frankrijk


Om in stand te blijven, moesten de Grimaldi's gevechten leveren tegen verschillende landen en steden in Europa. Om de strijd te kunnen financieren, sloten ze een bondgenootschap met het buurland Frankrijk. In 1480 erkende Frankrijk Monaco als een soevereine staat. Hierdoor kon Honoré I de bouw van het paleis voltooien tot wat het nu is.


Alles ging goed en wel, totdat aan het einde van de achttiende eeuw de revolutie uitbrak in Frankrijk. Monaco had altijd onder bescherming gestaan van het Franse koningshuis, maar dreigde deze positie nu kwijt te raken. In 1793 namen de Franse revolutionairen het paleis over. Monaco werd nu gezien als een deel van Frankrijk. Het paleis diende voortaan als militair ziekenhuis en armenhuis. Vanaf 1814 veranderde de situatie in Frankrijk, en kon Monaco de band met Frankrijk herstellen.


Monaco in de twintigste eeuw


Monaco wordt inmiddels ruim zevenhonderd jaar geregeerd door de Grimaldi’s. In 1949 kwam prins Reinier III op de troon. Door zijn huwelijk met de Amerikaanse actrice Grace Kelly in 1956 gaf hij het koningshuis een glamoureus imago. Na een regeerperiode van meer dan een halve eeuw droeg Reinier III in 2005 het gezag over aan zijn zoon Albert II. Op 3 juni 2014 was hij in Nederland om zijn ouders, en vooral zijn moeder Grace Kelly te eren met de opening van een tentoonstelling over haar leven in Paleis Het Loo.


Afbeelding:


  • The Prince and Princess of Monaco arrive at the White House for a luncheon: Abbie Row [Public domain], via Wikimedia Commons

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

neushoorn

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

GM4 nu in de winkel

Het vierde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

fietsplaatje

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 27 juni 23:59 u. een abonnement.