Geen afbeelding beschikbaar

Het legendarische leven van David Bowie

De Britse muzieklegende David Bowie (69) is overleden op 10 januari 2016. Hij leed anderhalf jaar aan kanker. Bowie laat aan ons een legendarische muziekerfenis achter. De zanger is onder andere bekend van Space Oddity, Changes en Ziggy Stardust. Fans kunnen tevens nog steeds van hem genieten in bewegend beeld. Bowie speelde in verschillende films waaronder The Man Who Fell to Earth.


avid Robert Jones geboren in Brixton (ten zuiden van Londen) op 8 januari 1947. Zijn oudere broer Terry inspireerde hem om zich te verdiepen in muziek. Hij besloot op zijn dertiende saxofoonles te nemen bij jazzmuzikant Ronnie Ross. Drie jaar later speelde hij bij verschillende bandjes en leidde hij een band die ‘Davy Jones and the Lower Third’ heette. David was bang dat hij verward zou worden met de band Davy Jones of the Monkees en veranderde daarom zijn achternaam naar Bowie. Deze naam kwam van Jim Bowie, een 19e-eeuwse Amerikaanse kolonel die het bowiemes beroemd maakte. In 1967 tekende hij bij het Londense platenlabel Deram Records. 


Mime, Space Oddity & The Man Who Sold the World


In ’67 verbleef hij een aantal weken in een boeddhistisch klooster in Schotland en besloot daarna te experimenteren in zijn kunnen. Hij leerde over theater en raakte betrokken in de kunst van mime. Bowie richtte in ‘68 Feathers op, zijn eigen mimegroep. Een jaar later ging de groep echter al uit elkaar en besloot hij zich te concentreren op andere kunstprojecten. https://www.youtube.com/watch?v=B7mzgUyw5X8&feature=related Zo hielp hij mee aan de start van het experimentele Beckenham Arts Lab in ’69 en financierde hij het kunstproject door het album Man of Words, Man of Music (of zoals het album in het Verenigd Koninkrijk genoemd werd; David Bowie) uit te brengen onder het platenlabel Mercury Records. Op dit album stond het nummer Space Oddity, wat ging over de eerste maanlanding. Het werd een hit in Europa, maar het nummer werd pas in ’73 bekend in de VS. In 1970 werd hij nog beruchter, beroemder en bekender door het album The Man Who Sold the World, met daarop onder andere de nummers Hunky Dory, All the Madmen (dat ging over zijn opgenomen broer) en Changes (een eerbetoon aan Andy Warhol, Bob Dylan en The Velvet Underground). https://www.youtube.com/watch?v=cYMCLz5PQVw


Ziggy Stardust & The Man Who Fell to Earth


Naarmate hij bekender werd, deed Bowie zich mysterieuzer voor. In 1972 verkondigde hij dat hij homoseksueel was, droeg futuristische kostuums en make-up en deed zich voor als het fictionele buitenaardse personage Ziggy Stardust. Het album The Rise and Fall of Ziggy Stardust and the Spiders from Mars luidde een nieuw muziektijdperk in. Aladdin Sane zorgde vervolgens voor zijn doorbraak in de VS. Bowie had het echter gehad met de live optreden, maar bracht in 1973 wel Pin Ups uit. Pin Ups was een album vol rockcovers van onder andere Pink Floyd. Hij besloot vlak daarna toch door Amerika te touren en maakte onderweg de albums David Live en Young Americans. https://www.youtube.com/watch?v=oy80bUKt54I Op het laatste album stond het nummer Fame, waar John Lennon aan meeschreef, wat Bowie zijn eerst nummer één hit opleverde in Amerika in 1975. Bovendien veranderde hij zijn uiterlijk wederom, waardoor hij er minder extravagant uitzag. Bowie speelde in het volgende jaar in de film The Man Who Fell to Earth en bracht het album Station to Station uit. Hij besloot, mede om van zijn hevige drugsgebruik af te komen, om zich te vestigen in Berlijn. De albums Low, Heroes en Lodger waren geïnspireerd door zijn Berlijnse periode en voorbeelden van artistieke muziekstukken. Bowie had hiernaast ook tijd om Iggy Pops carrière te helpen door zijn innovatieve productiewerk.


Afnemend succes


David Bowie ontwikkelde zichzelf constant en ging nieuwe uitdagingen aan op allerlei artistieke vlakken. Zo acteerde hij samen met Marlene Dietrich in Just a Gigolo, maakte hij het live album Stage, speelde in het toneelstuk The Elephant Man en in 1983 kwam het succesvolle album Let’s Dance uit. Bowie experimenteerde daarnaast met muziekvideo’s. Tijdens de jaren ’80 en begin jaren ‘90 speelde de kunstenaar in films als Into the Night, Absolute Beginners, Labyrinth. In 1989 begon hij de band Tin Machine, waarna hij de minder goedlopende albums Tin Machine en Tin Machine II uitbracht.


Black Tie White Noise & Rock and Roll Hall of Fame


Als cadeau voor zijn nieuwe vrouw Iman Abdulmajid maakte Bowie een nieuw album. Black Tie White Noise werd beter ontvangen, maar was geen grote hit. Ook in de verdere jaren ’90 bleef hij zeer actief in de opnamestudio en op podia en festivals. Zo vierde hij zijn 50ste verjaardag door een optreden te geven op een uitverkocht Madison Square Garden samen met onder andere Lou Reed, Robert Smith van The Cure en The Foo Fighters in ‘97. Een jaar daarvoor werd hij opgenomen in the Rock and Roll Hall of Fame. https://www.youtube.com/watch?v=305_hZVmkcI


The Next Day & Blackstar


Bowie was genoodzaakt een tour af te breken in 2004 vanwege hartproblemen. Twee jaar later ontving hij de Lifetime Achievement Award tijdens de Grammy Awards. In 2006 acteerde hij in The Prestige als natuurkundige Nikola Tesla en in 2008 werkte hij nog mee aan een album van actrice Scarlett Johansson. In 2013 kwam het album The Next Day uit, wat voor velen een verrassing was. Toch was dat niet zijn laatste album. Blackstar kwam uit in 2015 en was begin januari ook beschikbaar voor Nederlandse fans. Blackstar is het 25e album van David Bowie en daarmee de afsluiter van zijn excentrische muzikale oeuvre.

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Olympias, moeder van Alexander de Grote

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Geschiedenis magazine 3 van 2024 nu in de winkel

Het derde nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Het ‘sterrenkamp’ in Bergen-Belsen

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!