Het leven van Ariel Sharon

De Israëlische oud-premier en voormalig militair leider Ariel Sharon (1928) is overleden. Sinds 2006 ligt Sharon in coma na een ernstige hersenbloeding. Als premier stond Sharon bekend om zijn harde opstelling tegenover de Palestijnen. Tijdens zijn bewind breekt de Tweede Intifada uit, een periode van veel geweld.

Militaire loopbaan

Ariel Sharon begon zijn militaire loopbaan in 1942 op 14-jarige leeftijd, toen hij zich bij het leger aansloot. Hij wist op te klimmen naar de positie van commandant en volgde tegelijkertijd universitaire studies in rechten en geschiedenis. Sharon vocht mee voor het Israëlische leger in de Zesdaagse oorlog in 1967 en de Jom Kippoeroorlog in 1973. Tijdens deze oorlogen had hij de rang van generaal. In 1974 stopte hij met zijn militaire carrière.

Politieke carrière

Na zijn militaire loopbaan ambieerde Sharon een politieke carrière. Hij stelde zichzelf verkiesbaar en werkte onder meer als veiligheidsadviseur voor meerdere premiers. Ook heeft hij veel verschillende ministerambten gehad, zoals minister van Defensie, Landbouw en Buitenlandse Zaken. Sharon raakte in 1982 in opspraak omdat tijdens zijn periode als Minister van Defensie het Israëlische leger een bloedbad aanrichtte bij de Palestijnse vluchtelingenkampen Sabra en Shatila in Libanon. Hierbij kwamen naar schatting 2750 mensen om. Sharon is hiervoor verantwoordelijk verklaard, waardoor zijn reputatie blijvende schade opliep.

Tweede Intifada en Arafat

Nadat hij lid werd van de Likoedpartij stelde hij zich verkiesbaar als premier in 2000 en in 2001 werd hij door het Israëlische volk gekozen. Meteen na zijn verkiezing tot premier brak de Tweede Intifada uit. Er waren veel opstanden en geweld in Palestijnse gebieden tegen de overheersing van Israël. De Palestijnen streden al jaren voor Palestina. Yasser Arafat, leider van de PLO, de Palestijnse onafhankelijkheidsorganisatie, was een belangrijk voorvechter hiervan. Hij voerde meerdere vredesbesprekingen met Sharon, die allemaal op niets uitliepen. Er waren nooit eerder zoveel uitbarstingen van geweld als tijdens het premierschap van Sharon. De meeste Palestijnen waren het bloedbad uit 1982 nog niet vergeten.

Einde loopbaan

Eind 2005 besloot Sharon een nieuwe partij op te richten, de Kadima partij. Tijdens de daaropvolgende verkiezingen in januari 2006 werd deze partij de grootste. Sharon kon zichzelf echter niet verkiesbaar stellen. Hij raakte op 4 januari 2006 in een coma door een ernstige hersenbloeding, waar hij niet meer uit wakker is geworden. Hij wordt kunstmatig in leven gehouden.

Sharon is overleden op 11 januari 2014.

<h3>Bronnen</h3>
<p>- bbc.co.uk, <a title="Ariel Sharon Profile" href="http://www.bbc.co.uk/news/world-middle-east-11746593" target="_blank">Ariel Sharon Profile</a></p>
<p>- en.wikipedia.org, <a title="Ariel Sharon" href="http://en.wikipedia.org/wiki/Ariel_Sharon" target="_blank">Ariel Sharon</a></p>
<p>&nbsp;</p>
<p>&nbsp;</p>

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Tijdperken: 

Voor de leeuwen! Dierengevechten in de oudheid

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Wat merkten Nijmegenaren van Market Garden?

Lees het aankomende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Special: Operatie Market Garden | 80 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.