De stenen bollen in Costa Rica.

Het mysterie rondom 'Las Bolas'

Maandag Mysterie – Een opvallend gezicht in Costa Rica: ruim 300 stenen bollen. Er doen vele mythen de ronde over het ontstaan en de functies van deze stenen bollen, die lokaal bekend staan als 'Las Bolas.'

De bollen bevinden zich op diverse locaties in het zuiden van Costa Rica. Ze hebben een verschillende breedte, van enkele centimeters tot een diameter van ruim twee meter. Sommige bollen wegen meer dan vijftien ton. Enkele bollen zijn gemaakt van kalksteen, maar de meeste zijn gemaakt van granodioriet en gabbro.

Gemaakt door mensen

De eerste bollen werden tussen 1941 en 1943 ontdekt in de delta van de Térraba rivier in Costa Rica. Ze werden meestal in groepen aangetroffen. Wetenschappers breken hun hoofd over de vraag waar deze bollen voor dienden. Het is niet bekend hoe oud de bollen zijn en de huidige wetenschap kan dat maar moeilijk ophelderen. Eén ding weten onderzoekers wel zeker: de bollen moeten zijn gemaakt met behulp van enorme mensenkracht. Sommige bollen wegen namelijk meer dan vijftien ton.

Goud

Op sommige stenen hebben onderzoekers sporen aangetroffen van hakbijlen. Dit zou erop kunnen duiden dat de bouwers aan het beitelen zijn geslagen. De eerste ontdekkers van de bollen fantaseerden zich alvast rijk en dachten dat er goud in de bollen zat verstopt. Ze boorden gaten in de bouwwerken en ze werden zelfs tevergeefs opgeblazen met dynamiet.

Atlantis en Paaseiland

Er bestaan geruchten dat de stenen vroeger in een rechte lijn werden aangetroffen, waardoor ze mogelijk als een soort kompas dienden. Bewijs voor deze theorie ontbreekt echter. De geruchtenmachine dendert door, want er bestaan geruchten dat de bollen afkomstig zijn uit het mythische eilandenrijk Atlantis of zelfs uit Paaseiland. Ook gaan er verhalen de ronde dat de stenen bollen in relatie staan tot het Engelse prehistorische monument Stonehenge. Ook lokale legenden fantaseren erop los: volgens de mythe van de plaatselijke bevolking zouden de inwoners over een drankje beschikken waarmee ze steen zacht konden maken.   

UNESCO

Veel stenen bollen uit Costa Rica zijn tegenwoordig wereldwijd te bewonderen. De 'Las Bolas' werden door UNESCO in 2014 opgenomen in de Werelderfgoedlijst.

Afbeelding:

By Rodtico21 (Own work) [CC BY-SA 3.0 (https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0)], via Wikimedia Commons

Bronnen:

Landen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.