academie francaise

Het Nederlandse lied verplicht

“Het Nederlandse lied moet een grotere stem krijgen en daarom dient de programmering van deze zender (Radio 2) straks voor 35 procent Nederlandstalig te zijn”, zegt PVV-Kamerlid Martin Bosma. De Fransen kennen al sinds de 17e eeuw een voorloper van dit systeem.

Al sinds de 17e eeuw houdt Frankrijk zich bezig met het ‘behoud van de eigen cultuur’. Sinds 1635 stelt het land zich teweer tegen invloeden van buiten op de eigen taal. Daarvoor is de Académie Française in het leven geroepen. De Académie Française bestond al sinds 1570, maar werd officieel erkend en opgericht door Kardinaal de Richelieu. Het is een officiële instelling op het gebied van de Franse taal. De functies van het instituut zijn in de eerste plaats het toezien op de woordenschat en de grammatica van het Frans en in de tweede plaats het bevorderen van het gebruik van het Frans wereldwijd.

Ook in de huidige tijd wordt in Frankrijk nog veel waarde gehecht aan het behoud van de eigen cultuur. Zo zijn er de afgelopen decennia taalwetten ingevoerd om het Frans te beschermen, te verrijken en te behouden. In Frankrijk moet dan ook 40% van de op de radio gedraaide liedjes Franstalig zijn. Daarnaast worden om die reden ook nog steeds films op de Franse televisie Frans nagesynchroniseerd.

Afbeeldingen:

Rubrieken: 

Landen: 

Personen: 

Nu in de winkel

Het nieuwe nummer is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Leidens Ontzet 450 jaar geleden

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Ga mee op ontdekkingstocht naar archeologische vindplaatsen in binnen- en buitenland!

Buffalo Bill op tournee

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.

Het ‘masterplan’ van Montgomery

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 15 augustus 23:59 u. een abonnement.