Geen afbeelding beschikbaar

Het ontstaan en de geschiedenis van Roland Garros

Op 24 mei 2015 is de 114e editie van Roland Garros van start gegaan. De afgelopen vijf jaar won de Spanjaard Rafaël Nadal het toernooi. Als gevolg van blessures en een matig seizoen staat Nadal dit jaar echter als zesde geplaatst. Het Roland Garros toernooi bestaat sinds 1925 en werd voor het eerst georganiseerd in de tijd dat het Franse tennis hoogtijdagen beleefde.

Het ontstaan van Roland Garros

De eerste Franse tenniskampioenschappen werden gehouden in 1891. Het evenement duurde één dag en was een nationaal toernooi. Toch eindigde de Brit H. Briggs op de eerste plaats; hij mocht meedoen omdat hij in Parijs woonde. Aanvankelijk was de tennissport uitsluitend voor mannen toegankelijk, maar in 1897 werd het eerste Franse tennistoernooi voor vrouwen georganiseerd. De sport was echter nog niet populair bij het Franse publiek. Naarmate de Franse spelers beter werden, nam de populariteit van de sport in Frankrijk ook toe.

Van Open Franse Tenniskampioenschappen naar Roland Garros

In 1925 werden de Open Franse Tenniskampioenschappen toegankelijk voor buitenlandse spelers, en werd het toernooi een internationaal evenement. De Franse tennisster Suzanne Lenglen won van 1920 tot 1926 zes keer op een rij de Open Franse Tenniskampioenschappen voor vrouwen en in 1927 won Frankrijk de internationale Davis cup. Omdat tennis razend populair werd in Frankrijk, bouwde de Franse regering in 1928 het Porte d’Auteuil stadion. Het jaar daarop werd een nog groter stadion, het Roland Garros stadion, ingehuldigd. Dit stadion was vernoemd naar een Franse vliegtuigpiloot en oorlogsheld tijdens de Eerste Wereldoorlog. De Open Franse Tenniskampioenschappen werden daarna vaak genoemd naar het stadion waar ze in gehouden werden.

Franse dominantie

Vanaf het moment dat het Roland Garros toernooi internationaal werd in tot aan de Tweede Wereldoorlog domineerden de Franse tennissers de sport. Na de oorlog moesten de Fransen de titel echter af staan aan Amerikaanse en Australische sporters. Frankrijk zou pas 37 jaar later weer het Roland Garros toernooi winnen, toen Yannick Noah in 1983 Mats Wilander versloeg.

Favorieten in 2015

Naar alle verwachtingen wint er dit jaar geen Fransman. De Servische nummer 1 van de wereld Novak Djokovic is de grote favoriet, gevolgd door nummer 2, Roger Federer. Ook Andy Murray maakt grote kans op de titel bij de herensingles; sinds zijn huwelijk in april 2015 verloor hij geen partij meer. Bij de vrouwen is het Maria Sharapova die haar titel van vorig jaar zal moeten verdedigen. Haar grootste concurrente is de Amerikaanse nummer 1 van de wereld, Serena Williams.

 

Dit bericht verscheen al eerder op IsGeschiedenis.nl en is aangepast om het beter aan te laten sluiten bij de actualiteit. 

Rubrieken: 

Partners: 

Landen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

GM 2 cover - nu in de winkel

Het tweede nummer van 2024 is verschenen. Koop dit nummer bij een kiosk of boekhandel bij jou in de buurt

Saga vikingen

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Vergeten D-Day: Italië, 1943

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.

Lees het eerste jaar Geschiedenis Magazine extra voordelig én kies een welkomstcadeau!

De wieg van de Zijderoute

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 4 april 23:59 u. een abonnement.