Geen afbeelding beschikbaar

Het staafincident bij Ajax in 1989

Op 27 september 1989 was het Ajaxstadion De Meer het podium van de wedstrijd tussen AFC Ajax en Austria Wien. De twee teams troffen elkaar in het kader van de UEFA Cup. Ajax had de uitwedstrijd met 1-0 verloren, dus moesten de Amsterdammers de thuiswedstrijd winnen om naar de volgende ronde door te gaan.

Freek de Jonge

De nieuwbakken voorzitter van Ajax was Michael van Praag. Op zijn initiatief werden bekende Nederlanders ingeschakeld als stadionspeaker. Op deze dag was Freek de Jonge aan de beurt om de wedstrijd te begeleiden. In eerste instantie was er niets aan de hand en maakte De Jonge een aantal onschuldige grappen door de stadionspeaker.

Telefoon voor de heer Waldheim

Oostenrijk was op dat moment negatief in het nieuws, omdat de Oostenrijkse president Kurt Waldheim tijdens de Tweede Wereldoorlog betrokken zou zijn geweest bij deportaties en acties tegen partizanen. In de tweede helft van de wedstrijd maakte De Jonge een grap over Waldheim. Hij meldde dat er telefoon was voor de heer Waldheim. Er werd Waldheim verzocht om de heer Wiesenthal terug te bellen. Wiesenthal was een bekende Oostenrijkse nazi-jager, die verschillende oorlogsmisdadigers voor de rechter bracht.

Staafincident

Na negentig minuten voetbal stond Ajax 1-0 voor en moest er worden verlengd. In de verlenging scoorde Austria Wien de 1-1, waardoor het er somber uitzag voor de Ajacieden en Ajax vrijwel zeker uitgeschakeld was voor de volgende ronde. De harde kern van Ajax-supporters, de zogenaamde F-Side, begon de leus Nazi’s! Nazi’s! te scanderen. De zeventienjarige Ajaxsupporter Gerald M. gooide vanuit datzelfde vak een ijzeren staaf tegen de rug van de Oostenrijkse keeper Franz Wohlfahrt.

Gestaakt

De doelman stortte ter aarde en de wedstrijd werd bij de 1-1 stand gestaakt. Ajax verloor de wedstrijd reglementair met 3-0 en werd een jaar lang uitgebannen voor Europees voetbal. Freek de Jonge bekende later dat hij spijt had van zijn grap over de Oostenrijkse president, maar dat hij geen verband zag tussen de grap en het incident.

Gerald M.

De gooier van de ijzeren staaf kreeg een celstraf van vijf maanden, waarvan twee maanden voorwaardelijk. De schade, een half miljoen gulden plus 15.000 gulden proceskosten, werd op Gerald M. verhaald. De daad van M., die later beweerde in een opwelling te hebben gehandeld, toonde aan de De Meer sterk verouderd was. Het was hiermee wellicht één van de redenen dat Ajax in 1996 van het oude stadion naar de huidige Arena verhuisde.

Esteban

In 2011 moest AZ-doelman Esteban een aanval van een negentienjarige Ajax-supporter afslaan. De hooligan ging het veld op tijdens een wedstrijd om de KNVB-beker en probeerde de doelman een schop te geven. Dat mislukte en de doelman gaf de spelbreker twee schoppen. Arbiter Nijhuis besloot de doelman van AZ rood te geven, omdat het een gewelddadige handeling binnen het veld betrof. Hierop besloot AZ-trainer Gertjan Verbeek zijn spelers van het veld te halen. De wedstrijd werd bij een 1-0 stand gestaakt, omdat de AZ-spelers zich niet meer veilig voelden op het veld en weigerden verder te spelen.

Ook interessant: 

Landen: 

Tijdperken: 

Onderwerpen: 

Meld je nu aan voor onze nieuwsbrief. 

Geschiedenis Magazine 4

Het komende nummer van Geschiedenis Magazine verschijnt omstreeks 30 mei. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement om dit nummer zonder verzendkosten te ontvangen. 

IJsbeerverhalen uit het Behouden Huys - Nova Zembla, 16de eeuw

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Covers OA

Iedere maand meeslepende en prachtig geïllusteerde verhalen over de geschiedenis van Amsterdam.

Nieuw-Guinea, 1942: de bloedige strijd om de Kokoda-trail

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.

Jan van Schaffelaar

Lees het komende nummer van Geschiedenis Magazine. Neem vóór donderdag 16 mei 23:59 u. een abonnement.